album
pop

Nick Mulvey

Wake Up Now

FICTION/CAROLINE/UNIVERSAL

Drie jaar geleden verraste de Britse singer-songwriter Nick Mulvey met een veelzijdige folkplaat die benieuwd maakte naar de opvolger. Op zijn tweede album Wake Up Now heeft hij zijn horizon verder verbreed. Engagement is zijn teksten binnengeslopen en zijn muzikale palet is flink uitgebreid.

De invloeden uit de jazz – Mulvey was ooit lid van jazzformatie Portico Quartet – en de wereldmuziek zijn er nog, maar zijn verfijnder. De liedjes zijn fris en gelaagd, met doordachte arrangementen. Het prettige samenspel tussen warme pianoklanken, contrabas en akoestische slaggitaar zorgen voor luchtigheid in In Your Hands. Unconditional en Mountain To Move zijn uptempo folkliedjes zoals hij ze ook maakte op zijn debuut First Mind, maar dan met meer diepte en schwung. De droge bas, de lichtvoetige ritmes en de achtergrondkoortjes in het warme Remembering doen denken aan Paul Simons Graceland, net als het blijmoedige, hoopvolle outro van Myela. Dat is een liedje over de vluchtelingencrisis, met aangrijpende coupletten maar een ingehouden swingend refrein. Maatschappelijke betrokkenheid toont hij ook in We Are Never Apart, waarin hij onderdrukking en milieuvervuiling door oliewinning aan de kaak stelt. Hij sluit af met het dromerige liefdesliedje Infinite Trees, en passant zijn voortreffelijke techniek demonstrerend. Als tekst- en liedjesschrijver heeft Mulvey een grote ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Wake Up Now is daarvan het even natuurlijke als verfrissende resultaat.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
concert
Kaleo

Kaleo kampt met geloofwaardigheids-probleem

‘Looked the devil in the eye. The devil’s gonna make me a free man’, begint Jökull Júlíusson, frontman van Kaleo ...
nieuws
Stone Temple Pilots

Stone Temple Pilots verwelkomen nieuwe zanger

De Stone Temple Pilots zijn weer actief. Gisterenavond presenteerde de band een nieuwe zanger. Zijn naam is Jeff Gutt, bekend van de ...