album
rock

Garbage

No Gods No Masters

STUNVOLUME/BMG

Garbage is boos. Boos! Waarop? De drie zestigers en Shirley Manson namen het nieuws van de afgelopen jaren door en gooiden alle grote thema’s op een hoop. Ze kwamen uit op politiek, corruptie, buitensporig kapitalisme, social media, religieus radicalisme, Black Lives Matter, #MeToo en een scheut feminisme, wat je aan Manson sowieso wel kunt toevertrouwen.

‘The men who rule the world have made a fucking mess’ stelt ze in het militante openingsnummer. Geen speld tussen te krijgen. En vooruit: de niet erg subtiele harde synthrock kun je hier nog functioneel uitleggen. Maar het meer-is-meer-principe blijft leidend op het grootste deel van deze zevende van Garbage. Het levert een bak stevige en nogal pompeuze rocksongs met drukke elektronica op, waarin Manson flink tekeer gaat: ‘Would you deceive me if I had a dick?’ (Godhead). Het sterke rustpunt Uncomfortably Me is welkom, daar schort het een beetje aan op dit album. En aan tekstuele focus. Maatschappelijke betrokkenheid is mooi, maar wellicht kun je als rockmiljonairs beter één thema kiezen dat je echt aan het hart gaat. Dat is er wel, want Manson overtuigt het meest als ze het over misogynie en aanverwante zaken heeft. No Gods No Masters heeft zijn momenten, maar is een erg volle plaat voor de oren. Een bekend probleem bij deze veteranen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Garbage - No Gods No Masters