album
rock

Garbage

No Gods No Masters

STUNVOLUME/BMG

Garbage is boos. Boos! Waarop? De drie zestigers en Shirley Manson namen het nieuws van de afgelopen jaren door en gooiden alle grote thema’s op een hoop. Ze kwamen uit op politiek, corruptie, buitensporig kapitalisme, social media, religieus radicalisme, Black Lives Matter, #MeToo en een scheut feminisme, wat je aan Manson sowieso wel kunt toevertrouwen.

‘The men who rule the world have made a fucking mess’ stelt ze in het militante openingsnummer. Geen speld tussen te krijgen. En vooruit: de niet erg subtiele harde synthrock kun je hier nog functioneel uitleggen. Maar het meer-is-meer-principe blijft leidend op het grootste deel van deze zevende van Garbage. Het levert een bak stevige en nogal pompeuze rocksongs met drukke elektronica op, waarin Manson flink tekeer gaat: ‘Would you deceive me if I had a dick?’ (Godhead). Het sterke rustpunt Uncomfortably Me is welkom, daar schort het een beetje aan op dit album. En aan tekstuele focus. Maatschappelijke betrokkenheid is mooi, maar wellicht kun je als rockmiljonairs beter één thema kiezen dat je echt aan het hart gaat. Dat is er wel, want Manson overtuigt het meest als ze het over misogynie en aanverwante zaken heeft. No Gods No Masters heeft zijn momenten, maar is een erg volle plaat voor de oren. Een bekend probleem bij deze veteranen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: Garbage - No Gods No Masters (album) | OOR