album
rock

Noel Gallagher's High Flying Birds

Who Built The Moon?

SOUR MASH/PIAS

Om de parallel meteen maar even te trekken: met het vorige maand verschenen As You Were wint Liam het qua stem, branie en instant catchiness. Maar Noel wint op de meeste andere terreinen. Who Built The Moon? zit stukken intelligenter en gelaagder in elkaar dan de verzameling kort houdbare inkoppertjes van broerlief. Niet verrassend: ook de vorige twee albums van Noel hadden een heel wat grotere spanwijdte dan de gemiddelde Oasis-plaat.

Who Built The Moon?, geproduceerd door dj en soundtrackcomponist David Holmes, zet de luisteraar wat dat betreft vanaf de aftrap op scherp. Breakbeats, samples, koortjes, galmende drums – opener Fort Knox hakt er op Chemical Brothers-achtige wijze in. Welke toon er precies mee wordt gezet, blijft onduidelijk. Maar geen tijd te verliezen, want Holy Mountain wacht, de energieke liefdesbaby van Ça Plane Pour Moi en Let’s Stick Together die al als single vooruit was gestuurd. Vervolgens blijft het adrenalinegehalte hoog, via soulstamper Keep On Reaching, het opnieuw door breakbeats gestutte It’s A Beautiful World (met een gouden refrein en een interventie van een Française die ons opwarmt voor een rollercoaster ride) en het naar verluidt voor Blondie geschreven She Taught Me How To Fly. Verbanden, richtingen, samenhang? Allemaal zoek. En dat blijft zo. We turven nog een op Come Together geïnspireerd Beatles-saluut (Be Careful What You Wish For), een R.E.M.-achtige westcoastrocker (Black & White Sunshine), twee vrijblijvende interludes en – bij wijze van apotheose – twee tracks waarin alle sluizen wijd opengaan: eerst de knappe popsong If Love Is The Law, daarna het met felle schijnwerpers uitgelichte spektakelstuk The Man Who Built The Moon. Excuses voor de weinigzeggende opsomming, maar dat is wat deze plaat nu eenmaal is: een woest tableau vivant waaraan producer Holmes hoorbaar veel plezier heeft beleefd, maar waarin de hoofdrolspeler een beetje in een bijrol is geduwd. Gelukkig weet die hoe je een sterke popsong schrijft; het redt deze ambitieuze plaat op het nippertje.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built The Moon? (album) | OOR