album
pop

Ben Howard

Noonday Dream

ISLAND/UNIVERSAL

Na zijn succesvolle debuut Every Kingdom uit 2011 had Ben Howard de makkelijke weg kunnen nemen en kunnen gaan voor commercieel succes. Dat hij dat niet deed, siert hem niet alleen, het levert bovendien prachtige platen op.

Vorig jaar maakte hij nog een uitstapje met A Blaze Of Feather, waaraan hij met zijn kenmerkende gitaarspel een fijne bijdrage leverde. Voor zijn derde album Noonday Dream heeft hij wederom een paar jaar de tijd genomen en dat resulteert in een verdere verdieping van zijn geluid. Zijn enigmatische teksten zingt hij over dromerige melodieën in nummers die lichtjes neigen naar postrock. De akoestische gitaar en daarmee de folkfactor zijn naar de achtergrond verdwenen. Daarvoor in de plaats gekomen zijn echoënde, effectvolle gitaarpartijen, die hij zachtjes laat uitwaaieren en combineert met afwisselend slepende en pulserende synthesizers, waarmee hij je steeds dieper zijn liedjes inzuigt. De nummers hebben een zeldzame intensiteit en zijn veelal aan de donkere, melancholieke kant, maar Howard zorgt steeds op tijd voor een lichte toets. Die is te vinden in de golvende, heldere gitaar in There’s Your Man, een frisse drumpartij in Someone In The Doorway en de warme vocalen in A Boat To An Island On The Wall. Met het bedwelmende Noonday Dream dwingt Howard veel respect af. Zijn oeuvre wordt er met de plaat indrukwekkender op.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Ben Howard - Noonday Dream (album) | OOR