album
dance

DARKSTAR

North

HYPERDUB/KONKURRENT

Dat was even slikken op Lowlands: laptopduo Darkstar bleek een slungelachtig Richard Ashcroft-type gerekruteerd te hebben als zanger. Het deed pijn aan ogen en oren. Vanachter zijn zonnebril en lange sluike haren jammerde hij overal – behoorlijk vals – wat obligate teksten overheen . . .

Het déjà-vu is al in het tweede nummer van debuut North compleet. Nee, deze James Buttery en ondergetekende gaan geen vrienden worden. Misschien dat Radiohead-fans iets meer tijd voor hem zullen hebben: de indie-elektronicacrossover van North lijkt mede geïnspireerd door Kid A en Thom Yorke’s soloalbum. Ik zou me ook niet zo opwinden over nieuwkomer Buttery als ik een jaar geleden niet de (instrumentale) single Aidy’s Girl Is A Computer had gehoord. Zelden is de eenzaamheid van de telewerker beter gevangen dan in deze vijf minuten verstilde beats, synths en verwrongen computerstemmen. Alsof The Black Dog ten tijde van Bytes een eigen Moments In Love had opgenomen, zo mooi is dit nummer. Een eigentijdse classic. Tijdens Lowlands kweelde Buttery er dwars doorheen. Hier weerklinkt het in zijn oorspronkelijke glorie. Het plaatst de rest van het debuut – te vaak niet meer dan een industrieel dan wel ambientesk decor voor het geneuzel van Buttery – in een wrang daglicht.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DARKSTAR - North (album) | OOR