album
Pop

DAVID BOWIE

Nothing Has Changed

Nothing Has Changed? Het zal niet voor niets zijn dat er, zodra je de fraaie box van de 3cd-versie van deze career-spanning compilatie openvouwt, ineens ook Everything Has Changed te lezen valt. Zoals ook het adjectief ‘kameleontisch’ vrijwel zonder uitzondering wordt gebruikt in zinnen die over David Bowie . . .

Want laten we daar geen doekjes om winden: ‘ultieme Bowie-verzamelaars’ hadden we al legio, in alle vormen en maten, zelfs gecompileerd door de meester zelf (iSelect uit 2008). De 2cd-versie van Nothing Has Changed is er ook ‘gewoon’ zo eentje, zij het – uiteraard – aangevuld met twee nummers van comebackalbum The Next Day plus Bowie’s recente, opvallend jazzy single Sue (Or In A Season Of Crime). In dat opzicht geen nieuws, al zou je vraagtekens kunnen zetten bij het gebruik van al die single edits, single versions en radio edits. Ingekorte versies dus. Geen punt waarschijnlijk voor terloopse Bowie-consumenten, maar kom bij mij niet aan met een tot 3 minuut 35 versneden uitvoering van Bowie’s beste nummer aller tijden (Ashes To Ashes, oorspronkelijk 4 minuut 23!). Diezelfde singleversies staan weliswaar op de 3cd-variant van Nothing Has Changed, maar voor de rest is dat voor de ware Bowie-fanaat toch echt de configuratie om de beurs voor te trekken. Vanwege een 'previously unreleased' song als Let Me Sleep Beside You bijvoorbeeld (uit 2001 en bestemd voor het nooit uitgebrachte album Toy), maar ook voor gems als Your Turn To Drive (ooit een gratis download voor wie in 2003 het album Reality online bestelde), een flinke handvol afwijkende mixen en het nodige obscure sixtieswerk, waaronder dus zijn debuutsingle (uitgebracht als Davie Jones & The King Bees) en het behoorlijk ruig rockende You’ve Got A Habit Of Leaving uit 1965 (van Davy Jones & The Lower Third). Gek genoeg ontbreken uit die tijd Bowie’s veel beroemdere, bijna carnavaleske semi-kinderliedjes: The Laughing Gnome, Rubber Band en Little Bombardier bijvoorbeeld. En natuurlijk ontbreekt er meer, zeker van weergaloze vroege albums als The Man Who Sold The World en Hunky Dory. Of de verdwaalde maar nog altijd ijzersterke single John I’m Only Dancing (1972). Ook de cruciale en creatief hoogstaande ‘Berlijn-periode’ komt, met drie tracks, maar zeer karig aan bod. Maar het moet gezegd: met Nothing Has Changed hebben we wel een Bowie-verzamelaar die alle ándere Bowie-verzamelaars overbodig maakt. Voorlopig.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)
5 jaar geleden
SOUNDGARDEN

In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)

De stem van Chris Cornell bewijst in de filmpjes nog steeds waarom hij tot de beste rockzangers van onze moderne ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...

Recensie: DAVID BOWIE - Nothing Has Changed (album) | OOR