rock

The Black Keys

Ohio Players

NONESUCH/WARNER

We zitten inmiddels alweer behoorlijk ver in het tweede deel van de carrière van The Black Keys. Na met het melancholische en psychedelische Turn Blue het grote succes lang genoeg te hebben geproefd om verzadigd te raken, hielden Dan Auerbach en Patrick Carney het vijf jaar lang voor gezien. Het was tijd voor bezinning en rust. De gevonden kalmte heeft het duo vervolgens goed vast weten te houden, wat de muziek niet echt ten goede is gekomen.

The Black Keys zijn er namelijk niet spannender op geworden sinds de comeback. Het in 2019 verschenen Let’s Rock was een makkelijk behapbare rockplaat, opvolger Delta Kream sterk maar weinig origineel (want: louter bluescovers) en op Dropout Boogie werd wel gereikt naar de sound van El Camino, maar werd het peil van die doorbraakplaat lang niet bereikt. Ook in 2024 draait het bij The Black Keys in eerste instantie om oude successen, want op SXSW ging er onlangs een documentaire over het succesvolle duo in première.

Gelukkig komt er met Ohio Players nu een einde aan de lange periode waarin Auerbach en Carney vooral aan het terugblikken en recyclen waren. De twee noemden dit twaalfde studioalbum al hun ‘big saturday night party record’ en die beschrijving blijkt treffend. Ohio Players klinkt als een bevrijding van de sleur van het alledaagse leven en blijkt tegelijkertijd een bevrijding van de sleur van de kenmerkende sound van The Black Keys. Nog steeds maakt het duo stampmuziek, maar na de rock en blues op eerdere platen staan nu Motown-soul en funk op de voorgrond, waardoor er gezelliger en melodieuzer wordt gestampt dan voorheen. Koortjes, belletjes en simplistische baspatroontjes leuken typische Black Keys-songs als opener This Is Nowhere en het hoog gezongen Don’t Let Me Go op.

Het met Noel Gallagher geschreven On The Game is prachtig bezield ingezongen. En onder invloed van speciale gast Beck wordt Ohio Players bij vlagen zelfs een heerlijk maffe bedoening. Zo is Beautiful People (Stay High) een kinderlijk simpel maar eindeloos leuk feestnummer en transformeren twee andere songs – ik verraad niet welke – halverwege in hiphoptracks. Een mooie verrassing van een band die geen verrassingen meer in zich leek te hebben.

Neem nu een abonnement op OOR en ontvang Ohio Players van The Black Keys gratis op vinyl. Kijk hier voor het aanbod.

Koop ‘Ohio Players’ op vinyl
Koop ‘Ohio Players’ op cd

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: The Black Keys - Ohio Players