album
ELEKTRONICA

MATTHEW HERBERT

One Club

ACCIDENTAL/PIAS

Leuk hoor, zo’n techneut die orkestleider speelt. Maar ik zie Matthew Herbert toch liever in z'n eentje achter zijn laptop, vliegensvlug prutsend aan wat knoppen en effecten, live geluidjes manipulerend die hij aan zijn directe omgeving onttrokken heeft. En dat is precies wat hij met de conceptuele trilogie . . .

Het is een strikte soloprestatie, waarbij Herbert alle geluiden zelf creëert en opneemt. Op de eerste cd One One zong hij zelfs voor het eerst. One Club is helemaal opgebouwd uit geluiden die de Brit op een septemberavond in 2009 opnam in club Robert Johnson in Frankfurt: juichende, zingende, pratende en klappende mensen, maar ook een toilet dat doorgetrokken wordt en meer op curieuze plekken gevonden geluiden. Ruw materiaal waarmee Herbert prima uit de voeten kan. Razendsnel brouwt hij er repeterende trancegrooves van: schurende, krakende, botsende ritmes met scherpe kartelrandjes. Verbazend om te horen hoe weinig de man nodig heeft en hoe weinig het eindresultaat eigenlijk verschilt van wat een noise/tranceband als Fuck Buttons doet. Ook Herbert schuwt de drilboormethode niet en ja, dat is een blijde constatering. En het kan niet op: deel 3 van de trilogie komt er ook snel aan: One Pig, opgebouwd uit geluiden uit het leven van één varken. Van de geboorte tot de slachtbank tot de sissende hamlap in de pan en het gesmak aan tafel. Je moet er maar opkomen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: MATTHEW HERBERT - One Club (album) | OOR