album
SKA/POP

MADNESS

One Step Beyond

SALVO/PIAS

Toegegeven, het komt vooral door zoonlief dat de vrolijke skapop van Madness sinds het verschijnen van singlesverzamelaar Total Madness weer dagelijks door de huiskamer schalt. De carrière van het Londense sextet lijkt één onophoudelijk salvo hits, beginnend met de trits The Prince (een ode aan hun ska-held Prince . . .

Toch was Madness niet louter een singlesband. One Step Beyond bevatte bijvoorbeeld ook de sterke songs Believe Me en Bed And Breakfast Man, het groepsanthem Madness (b-kantje van hun debuutsingle) en In The Middle Of The Night, met Arnold Layne waarschijnlijk de enige popsong over een viezerik die ondergoed van waslijnen steelt. En niet te vergeten Nightboat To Cairo, de hit van de Work Rest & Play-EP, waarmee de groep het succes van het debuutalbum opvolgde. Het is de persoonlijke favoriet van Irvine Welsh, die de liefdevolle liner notes schreef bij deze heruitgave. De cd is aangevuld met vijf videoclips. Op de bonus-cd staan nog eens achttien rarities, waaronder een Peel-sessie, alle singlesversies, de b-kantjes, de rest van de EP, de Spaanse en Italiaanse versie van het titelnummer, drie livetracks en, het aardigst wat mij betreft, een demo- en een ballad-uitvoering van My Girl, de beste song op dit debuut als je het mij vraagt. Zoonlief van vijf zweert bij de snellere skanummers. Blijkt maar weer hoe tijdloos Madness was én is, want de Britten hebben een opmerkelijk goed jaar achter de rug met de bejubelde comebackplaat The Liberty Of Norton Folgate en ook hun optreden op Pinkpop. Na dit debuut volgen heruitgaven van de overige zes studioalbums. Ik vrees dat ik thuis nog niet van ze af ben.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: MADNESS - One Step Beyond (album) | OOR