album
indie

Opera Alaska

The Stream

EXCELSIOR/V2

Een toevallige ontmoeting in, of all places, de IKEA bracht Moss-voorman Marien Dorleijn en jazzgitarist Marzio Scholten samen. Opera Alaska noemden ze hun project. En wat op papier wellicht geen voor de hand liggende combinatie is, blijkt in de praktijk een schot in de roos.

De soms verstilde, dromerige stijl van Scholten matcht mooi met die van Dorleijn, die ook de akoestische gitaar hanteert. Waar de liedjes van Moss iets jachtigs kunnen hebben, ademen de nummers op The Stream. De relaxte drumstijl van Lisa Ann Jonker (ex-Bombay), die zich in de studio bij het duo voegde, is daar mede debet aan. Dorleijn zingt alsof hij iets heeft losgelaten. De sfeer is relatief kalm en op een ontspannen manier melancholisch. Daardoor krijgen de warme, fonkelende melodieën alle ruimte. Heldere gitaarpartijen, zoals in Breath en Don’t Judge Me, zijn wonderschoon. Electro-elementen hebben een aanzienlijk aandeel; soms maken ze op organische wijze liedjes tot een geheel (The Stream, I Always Loved You), in andere nummers vormen ze de basis, zoals in Fall, Strength en Hear Me Out. Dat laatste nummer eindigt in een gitaarduel en ook in het psychedelische Your Eyes mag Scholten los en laat hij zijn gitaar echoënd gieren. The Stream is een pracht van een indiepopplaat en het is te hopen dat deze puike samenwerking vroeg of laat een vervolg krijgt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen lp of cd-pakket!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Isles
album
Bicep

Isles

Vier jaar geleden viel de wereld als een blok voor Bicep, en dan vooral voor die belachelijk aanstekelijke hit Glue ...

Recensie: Opera Alaska - The Stream (album) | OOR