album
indie

Opera Alaska

The Stream

EXCELSIOR/V2

Een toevallige ontmoeting in, of all places, de IKEA bracht Moss-voorman Marien Dorleijn en jazzgitarist Marzio Scholten samen. Opera Alaska noemden ze hun project. En wat op papier wellicht geen voor de hand liggende combinatie is, blijkt in de praktijk een schot in de roos.

De soms verstilde, dromerige stijl van Scholten matcht mooi met die van Dorleijn, die ook de akoestische gitaar hanteert. Waar de liedjes van Moss iets jachtigs kunnen hebben, ademen de nummers op The Stream. De relaxte drumstijl van Lisa Ann Jonker (ex-Bombay), die zich in de studio bij het duo voegde, is daar mede debet aan. Dorleijn zingt alsof hij iets heeft losgelaten. De sfeer is relatief kalm en op een ontspannen manier melancholisch. Daardoor krijgen de warme, fonkelende melodieën alle ruimte. Heldere gitaarpartijen, zoals in Breath en Don’t Judge Me, zijn wonderschoon. Electro-elementen hebben een aanzienlijk aandeel; soms maken ze op organische wijze liedjes tot een geheel (The Stream, I Always Loved You), in andere nummers vormen ze de basis, zoals in Fall, Strength en Hear Me Out. Dat laatste nummer eindigt in een gitaarduel en ook in het psychedelische Your Eyes mag Scholten los en laat hij zijn gitaar echoënd gieren. The Stream is een pracht van een indiepopplaat en het is te hopen dat deze puike samenwerking vroeg of laat een vervolg krijgt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Opera Alaska - The Stream (album) | OOR