album
indie

Opera Alaska

The Stream

EXCELSIOR/V2

Een toevallige ontmoeting in, of all places, de IKEA bracht Moss-voorman Marien Dorleijn en jazzgitarist Marzio Scholten samen. Opera Alaska noemden ze hun project. En wat op papier wellicht geen voor de hand liggende combinatie is, blijkt in de praktijk een schot in de roos.

De soms verstilde, dromerige stijl van Scholten matcht mooi met die van Dorleijn, die ook de akoestische gitaar hanteert. Waar de liedjes van Moss iets jachtigs kunnen hebben, ademen de nummers op The Stream. De relaxte drumstijl van Lisa Ann Jonker (ex-Bombay), die zich in de studio bij het duo voegde, is daar mede debet aan. Dorleijn zingt alsof hij iets heeft losgelaten. De sfeer is relatief kalm en op een ontspannen manier melancholisch. Daardoor krijgen de warme, fonkelende melodieën alle ruimte. Heldere gitaarpartijen, zoals in Breath en Don’t Judge Me, zijn wonderschoon. Electro-elementen hebben een aanzienlijk aandeel; soms maken ze op organische wijze liedjes tot een geheel (The Stream, I Always Loved You), in andere nummers vormen ze de basis, zoals in Fall, Strength en Hear Me Out. Dat laatste nummer eindigt in een gitaarduel en ook in het psychedelische Your Eyes mag Scholten los en laat hij zijn gitaar echoënd gieren. The Stream is een pracht van een indiepopplaat en het is te hopen dat deze puike samenwerking vroeg of laat een vervolg krijgt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De stilte valt hard in 'Sound of Metal' (Amazon Prime)
film

De stilte valt hard in ‘Sound of Metal’ (Amazon Prime)

De speelfilm Sound of Metal (beschikbaar op Amazon Prime) is het minimalistische portret van een drummer die zijn gehoor verliest ...
'Ik wil iets fucking agressiefs zien!', riep Ryan Adams
de makers

‘Ik wil iets fucking agressiefs zien!’, riep Ryan Adams

In de serie 'De Makers' nemen we onszelf onder de loep. In plakboekstijl schudden we de archieven van ons colofon ...
Fearless (Taylor's Version)
album
Taylor Swift

Fearless (Taylor’s Version)

Over het behouden van de rechten over je eigen masters is altijd al een hoop te doen geweest. Bij Taylor ...

Recensie: Opera Alaska - The Stream (album) | OOR