album
pop

Arno

Opex

LE LABEL/PIAS

Tijdens Record Store Day ontving ik plots een berg appjes. Arno was gaan hemelen, voor wie in de brave versie van die eeuwige jachtvelden gelooft tenminste. ‘Ik ben oud geboren en zal jong sterven’, zo vertelde hij me lang geleden al eens. Maar geleefd heeft hij, 72 jaar lang. Nietsontziende alvleesklierkanker deed hem de das om. Hij nam waardig afscheid, met nog een aantal prima optredens en een nieuw studioalbum, waarvan hij wist dat dat postuum ging uitkomen.

Helemaal klaar was de plaat niet, maar wel bijna. Opex (de woonwijk waar hij opgroeide in Oostende) is dus allesbehalve een bij elkaar gegraaid zooitje restmateriaal. Zelfs Court-Circuit Dans Mon Esprit, afkomstig van de sessies voor zijn vorige album Vivre, de pianoplaat met Sofiane Pamart, klinkt niet als opvuller. Het verslaat de oorspronkelijke versie, van Santeboutique uit 2019, met vlag en wimpel. Terug- en vooruitblikken doet Arno wel, maar mag hij? In Oostende luisterde hij bij zijn buurjongen naar One Night van Elvis Presley. Nu covert hij dat nummer op een karakteristiek rauwe manier, om er de eigen carrière mee af te sluiten en iedereen in de muziekwereld mee te bedanken. Zijn naderende dood heeft veel sentimenten in hem losgemaakt, zo blijkt. Zo herdenkt hij zijn vorig jaar overleden vriend Paul Couter via een remake van I Can’t Dance (1980) van Tjens Couter, maar eert hij in Mon Grand-Père ook zijn opa Charles, die hem destijds mee uit nam en leerde hoe vrouwen te verleiden. Lief en ergens ook ontroerend is het feit dat hij zijn zoon Felix (actief in de elektronische muziek) vroeg muziek aan te dragen. Dat werden de stukken La Vérité en I’m Not Gonna Whistle. In die laatste track duelleert de saxofoon van Peter Hintjens, broer van Arno, met diens mondharp. Dat Arno een andere lang gekoesterde wens ingelost zag worden, het duet La Paloma Adieu met Mireille Mathieu, ach, dat is hem vergeven. Afscheid nemen met het nummer Boulettes is een stuk leuker. Hij eert feestelijk nog maar eens zijn kloten, die we ook letterlijk mogen kussen. Adieu Arno en die kloten, we hebben enorm van je genoten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Recensie: Arno - Opex