album
rock

Pink Mountaintops

Peacock Pools

ATO/PIAS

Het medisch dossier van Stephen McBean is mij onbekend, maar het is niet moeilijk om vast te stellen dat er bij de spelbepaler van Pink Mountaintops een artistiek steekje los zit. Referentiemateriaal: Peacock Pools, de vijfde proeve van bekwaamheid van het sterk van een samenstelling wisselende indiecohort onder aanvoering van McBean. Peacock Pool is het meest psychedelische album van de Canadese weirdo, die eerder sterke platen maakte met Outside Love (2009) en Get Back (2014).

McBean begint Peacock Pools trouwens met een psychedelische cover van Nervous Breakdown van hardcorepunkband Black Flag. Wat zit daar achter? Hij neemt zijn gevolg vervolgens mee op een bonte en maffe trip, waarin ruim baan is voor geestverruimend gitaarwerk en er zijpaden zijn naar Syd Barrett, Nikki Sudden (Swell Maps), T.Rex, Angus Stone en Hüsker Dü. De ene keer (You Still Around?) klinkt McBean pastoraal psychedelisch, een andere keer (All This Death Is Killing Me) verplettert hij je bijna met verzengende noise. Het heeft acht jaar geduurd voordat Get Back een opvolger kreeg. McBean zal wellicht te druk zijn geweest met zijn andere band, Black Mountain, maar gezien het hoge niveau van Peacock Pools is het uitermate gewenst dat hij veel meer tijd steekt in Pink Mountaintops.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Pink Mountaintops - Peacock Pools (album) | OOR