album
FREEFOLK

PANDA BEAR

Person Pitch

PAW TRACKS/LOWLANDS

Derde soloalbum van Noah Lennox, die zich Panda Bear noemt omdat hij op zijn eerste, als kind gemaakte cassette een pandabeer had getekend . . .

Sinds 2000 vormt hij met Avey Tare (David Portner) de kern van Animal Collective, de freefolkgroep uit New York waarin hij drumt, zingt en eigenlijk alle instrumenten bespeelt die er toevallig voorhanden zijn. Solo doet hij niet anders. De hippiegeest is uit de fles zodra hij zijn eerste liedje inzet. Het koor en de slow handclaps komen uit de sampler, de synths zijn duister en suggereren een bad trip, maar de bloemen zijn echt. Take Pills, het tweede nummer, kleurt langzaam pastelkleurig. Beetje labiel, lijzig gezongen, repeterende ritmes, lamlendig geschudde tamboerijn – het is niet moeilijk om er een in LSD zwelgende commune bij voor te stellen. Daarna horen we, in de vreemde, vaak psychedelische en geestverruimende arrangementen en samenzang, echo’s van The Beach Boys en The Free Design. Het is zoetgevooisde sixtiespop – feel good modern toe-tapping pop, aldus de bio – maar veel te weird om als dusdanig herkend te worden. Na het akoestische Young Prayer (2004) is Person Pitch vooral het product van eindeloze loops en chants uit de sampler. Geknipt, geplakt en gestapeld in zijn woonkamer in Lissabon, waar Lennox sinds kort met vrouw en kind woont. Niks commune dus, maar een vrije geest met een koddig masker.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

Recensie: PANDA BEAR - Person Pitch (album) | OOR