album
indie4

Pixies

Beneath The Eyrie

INFECTIOUS/BMG

Nog meer mosterd na de maaltijd. Drie keer is namelijk geen scheepsrecht bij de Pixies sinds de reünie. Ook Beneath The Eyrie, hun derde album van dit decennium, is een zwakke afspiegeling van Come On Pilgrim, Surfer Rosa en Bossanova, platen waarmee Black Francis en de zijnen zo’n dertig jaar geleden internationaal toesloegen.

Een zinderende ambitie zorgde voor dynamische, noisy meesterwerkjes. Af en toe herinnert Beneath The Eyrie aan die glorietijd, door gruis- en jengelgitaarwerk van Joey Santiago, een surfstukje of wat samenzang van Black Francis en Paz Lenchantin (de huidige Kim Deal). Probleem is dat de vroegere vuur-en-vlam-instelling grotendeels verdwenen is. Black Francis komt slechts sporadisch (het jachtige In The Arms Of Mrs. Mark Of Cain, het Sound-achtige Graveyard Hill en het weemoedige Daniel Boone) tot gedenkwaardig materiaal. Plichtmatig en Pixies, dat was een onvoorstelbare combinatie in de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar inmiddels niet meer. Sterker: plichtmatig is het bijvoeglijk naamwoord dat zich het meest aandient voor een plaat met veel zesjesspul en enkele onnozele songs, zoals This Is My Fate. Hopelijk laat Black Francis volgende maand, tijdens de twee Nederlandse Pixies-optredens, Beneath The Eyrie grotendeels links liggen. Weinig in de amusementsindustrie is zo pijnlijk als vergane glorie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Pixies - Beneath The Eyrie (album) | OOR