album
indie

Preoccupations

New Material

JAGJAGUWAR/KONKURRENT

De vooruitgesnelde berichten over het nieuwe Preoccupations-album gaven geen reden tot zorg. ‘An ode to depression’ was ‘t geworden, aldus zanger/bassist Matt Flegel. ‘Depression and self-sabotage, and looking inward at yourself with extreme hatred.’ Dat móest haast wel een goeie plaat worden.

Wie nu een spectaculaire plotwending verwacht, moet ik teleurstellen: het ís ook een goeie plaat geworden. Stond de titelloze voorganger al stijf van de spanning en energie, op New Material wordt nog een tandje bijgeschakeld. Dit is moderne postpunk op z’n allerbest. Niveau Protomartyr en The Soft Moon, maar dan kaarsrecht vooruit (diepe buiging voor drummer Mike Wallace) en met meer gretigheid. Waarbij Flegel er overigens maar ternauwernood in slaagt om zichzelf niet te overschreeuwen (in Espionage bijvoorbeeld); wie Preoccupations wel eens live meegemaakt heeft, weet dat ’s mans doordringende maar kwetsbare stem sowieso de achilleshiel van de groep is. In muzikale zin zitten de Canadezen intussen op een level die een band als Editors ook had kunnen bereiken als de stijgende lijn van hun eerste twee albums was doorgetrokken en de synthesizerbombast buiten de deur was gehouden: net als bij Protomartyr hoor je ook bij Preoccupations hoe je je instrumentatie op een efficiënte en sfeerbepalende (in plaats van pompeuze) manier kan inzetten. Maar dat terzijde. Want hoe zit ‘t ondertussen met de depression en extreme self-hatred? Wel, ze kleuren vast en zeker het gemoed van Flegel, maar opdringen doen zijn teksten zich vanuit hun galmbadje nergens, al spreken songtitels als Disarray, Manipulation, Solace en Doubt natuurlijk Joy Division-achtige boekdelen en is de algehele weersgesteldheid op New Material somber en onheilspellend. Afsluiters Doubt en Compliance vormen samen zelfs een inktzwart eindshot. Als dit niet zo’n opwindende plaat was, zou je er zó een depressie aan overhouden.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Preoccupations - New Material (album) | OOR