album
Rock

RYAN ADAMS

Prisoner

PAX-AM/BLUE NOTE/UNIVERSAL

Ryan Adams verraste anderhalf jaar geleden met een complete makeover van 1989, de kaskraker van Taylor Swift die hem tot zijn stomme verbazing de nodige troost bood toen zijn huwelijk met zangeres en actrice Mandy Moore op de klippen liep . . .

Die onstuitbare productiviteit in combinatie met een veelzijdige smaak plus een grillig karakter leidden tot een vrij incoherent oeuvre, maar eenmaal enfant terrible af leerde Adams dit decennium in alle opzichten redelijk maat te houden. Overdacht gearrangeerd en onberispelijk uitgevoerd met onder anderen superbassist Don Was pakt dit dertiende reguliere studioalbum uit als een gevarieerd en tegelijk evenwichtig geheel, waarbij de fantastische openingstrits herinneringen oproept aan Tom Petty en Bruce Springsteen in hun jongere jaren. Toch blijft Adams vooral zichzelf, al is het alleen een beetje zonde van zijn soms wat schreeuwerige zang, die kennelijk voortvloeit uit emotionele urgentie. ‘I am a prisoner for your love’, verzucht hij in het titelnummer, wat volgens eigen zeggen zoveel betekent als dat hij en wij allemaal worden geketend door het grote verlangen. ‘We disappear, we disappear’, luiden zijn laatste woorden, om vervolgens uit te barsten in een gitaarsolo als een cirkelzaag. Kijk, dat is nog eens een uitroepteken achter een album zetten.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: RYAN ADAMS - Prisoner (album) | OOR