album
DANCE

ACTRESS

R.I.P.

HONEST JONS/KONKURRENT

Hoe bar wil je het hebben? Citaten uit John Miltons Paradise Lost, ambienteske muziek die op een begrafenis gedraaid kan worden, bassen als grommende pitbull terriërs (Shadow From Tartarus noem je zo’n nachtmerrie) en dan die albumtitel: Rest In Peace. Het blijft onduidelijk van wie hier afscheid genomen . . .

Rave vormt de basis, maar het is een kaal skelet, vaak niet meer dan een schets, een vingeroefening van wat met een enige verbeelding een hypermoderne bass-track zou kunnen zijn, als Cunningham er nog een nachtje op zou gaan zitten. Maar hij houdt van onaf. Van de inspiratie van het moment. Het toeval ook. Het is alsof hij ze ter plekke programmeert, zo rudimentair klinken de beats en bassen, en soms doet ie het gewoon zonder en borrelt er iets onbestemds op: een stukje neoklassiek of het getik, gezoem en gekras van een vorige elektronicavoorhoede. Naast Eric Satie is Aphex Twin de meest genoemde referentie. Wie de platen op zijn Werk Discs (o.a. Lone, Zomby) kent, weet dat ‘t niet beter wordt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)
5 jaar geleden
SOUNDGARDEN

In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)

De stem van Chris Cornell bewijst in de filmpjes nog steeds waarom hij tot de beste rockzangers van onze moderne ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...

Recensie: ACTRESS - R.I.P. (album) | OOR