album
hiphop

Rico

Rated R

TOP NOTCH/UNIVERSAL

Oude rot maakt topalbum met jonge producer. Zo zou je Rated R van Rico en Guan kunnen aankondigen. Nou ja, oude rot – cuarenta y tres, dan begint het allemaal pas (stelling uit eigenbelang). In het geval van Rico begint het opnieuw. Hij zat in de zooi, gevangen in een web, waarbij stimulerende en verdovende middelen de rottijd moesten verdoven. Dat ligt achter de Zwolse rapper. Nu is het goed, sterker dan ooit, zo rapt hij op 43. Die herwonnen energie, het gevoel van de tweede kans, dat hoor je volop op Rated R.

Rico tovert de ene na de andere tekstuele vondst uit de hogehoedenplank. Hij wisselt met Guan tussen stijlen, laat zich van verschillende kanten zien en draagt met gemak een album in zijn eentje. De beats van Guan passen perfect. Hij verwerkt jaren tachtig-samples (Paradise City, Nothing Compares 2 U) in nummers en het lukt hem ook om verschillende sferen in de tracks te laden. Zo inventief als Rico is Guan nog niet. De beats imponeren, maar er komt wat slijtage op na vaker luisteren. Veelbelovend is het wel. Die ene gast op het album moet ook nog even genoemd. Sticks is te horen in David Attenborough, maar hij ‘spookt’ rond op andere nummers. Soms hoor je een zin die van hem zou kunnen zijn en Rico’s Paradijs doet weer aan Waggies denken. Toch is het prima toeven op een album met enkel Rico. Rated R is genieten. Zo’n herrijzenis doet ook de Nederlandse hiphopliefhebber goed.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: Rico - Rated R (album) | OOR