album
Indie

RATS ON RAFTS / DE KIFT

Rats On Rafts / De Kift

FIRE/KONKURRENT

Ouwe rotten versus jonge honden. De Zaanstreek versus Rotterdam. Fanfarepunk versus psychedelische postpunk. De twee meest eigenwijze bands van Nederland verenigd: De Kift en Rats On Rafts. Ze ontmoetten elkaar toen de ene band zijn 25-jarig jubileum vierde en de bandleden van de andere band net 25 jaar jong waren. De wederzijdse liefde ontstond in 2013 tijdens een samenwerking op festival Metropolis en bleef voortduren.

Hoe ver de muziek op voorhand ook uit elkaar leek te liggen, de onderlinge klik is er wel degelijk. Omdat het mag botsen, scheuren, zweven, rammen, verbazen, ontregelen en elkaar versterken. Het concept is simpel: de bands gingen met elkaars werk aan de slag. Dat leidt tot extra spanning in liedjes waarbij De Kift plots een wel heel stevige, gitaarrijke basis kreeg. Tevens is er te gekke energieke postpunk en wave die muzikaal verwijst naar het Engeland van begin jaren tachtig (de periode waar die jonge Feyenoord-fans graag de inspiratie uit opdiepen), maar dan met veel toeters en bellen. Rat Poison Face van hun vorige album Tape Hiss verandert dan in Brass Poison Face. Denk aan The Fall meets Thee Oh Sees, met stomend koper. Een akoestisch nummer met dat karakteristieke Nederlands van zanger Ferry Heijnen over knoestige zeelui op een oud roestig schip gaat naadloos over in een monstertrack van een mammoettanker, waarin David Fagan de bemanning bezingt. Grenzen vervagen, leeftijden spelen geen rol. Binnenkort gaat dit gezellige zootje ongeregeld – subsidie of niet – ook live weer op de podia stuiteren. Zuipschuiten en lamzakken, doe er je voordeel mee.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Word lid van Club OOR en kies je welkomstgeschenk!

Als je nu een abonnement neemt op OOR, word je niet alleen automatisch lid van Club OOR - waarmee je jaarlijks ...
album
Courtney Barnett & Kurt Vile

Lotta Sea Lice

De eerste single van de andere Courtney en Kurt, Over Everything, was de perfecte synthese van beider stijlen: aanstekelijk eigenzinnig ...
winactie
The Waterboys

Tickets voor The Waterboys in AFAS Live

Op woensdag 15 november staan de folkrockers van The Waterboys in AFAS Live. En jij kunt daarbij zijn, want OOR ...