album
indie

Panda Bear & Sonic Boom

Reset

DOMINO/V2

Het was bloedheet op de dag dat het nieuwe album van Panda Bear en Sonic Boom verscheen, en er zou nog een warm weekend volgen. Dat kwam goed uit, want een passender album voor lome dagen is moeilijk voor te stellen.

Panda Bear (alias van Noah Lennox en één van de drijvende krachten achter Animal Collective) en Sonic Boom (oftewel Peter Kember van Spacemen 3, die bij eerdere Panda Bear-platen als producer optrad) stapelen op Reset laag op psychedelische samplelaag en laten de muziek spiegelen en trillen als asfalt in de hitte – ongrijpbaar maar zichtbaar voor iedereen. De Beach Boys-referenties die bij bespreking van een Panda Bear-album zo vaak om de hoek komen kijken, treden duidelijker dan ooit op de voorgrond. Of het nu gaat om het ietwat chagrijnige ‘do-do-do-do’ in Edge Of The Edge, de zwierige, als door de wind gedragen strijkers in Livin’ In The After of het steeds dieper in een trip wegzinkende Whirlpool: deze plaat is een ode aan de grootmeesters van de Amerikaanse psychedelica. Niet dat dit iets met oubolligheid van doen heeft. In het werk van zowel Panda Bear als Sonic Boom is het web van geluid net zo belangrijk als het fundament van het liedje en dat is hier niet anders. De manier waarop samples en vocalen in elkaar grijpen is ontegenzeggelijk eigentijds; pulserend, repetitief, zwevend. Een album om het plastic zwembad bij op te blazen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome
concert
de dijk

De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome

'De laatste kans om De Dijk te zien', zo werd de eerste Ziggo Dome-show aangekondigd. Vervolgens ging er nóg zo'n ...

Recensie: Panda Bear & Sonic Boom - Reset (album) | OOR