album
rock

Royal Blood

How Did We Get So Dark?

BLACK MAMMOTH/WARNER

Kijk, hier hoeven we dus helemaal niet moeilijk of intellectueel over te doen. Ook wel eens lekker. In principe zouden we ons zelfs niet hoeven inspannen; het herplaatsen van de recensie van het debuut van Royal Blood (2015) zou min of meer volstaan. Paar aanpassingen in de songtitels en je bent er.

Flauw? Tuurlijk, maar zij zijn begonnen. How Did We Get So Dark? is een feilloos doorslagje van het debuut van het Britse tweemans-powerhouse, maar – dat moet gezegd – wel een verdomd goed gelukt doorslagje: half uur muziek, tien songs, allemaal hits. En alles even strak, hard, catchy en groovy. En slim. Opnieuw combineren zanger/bassist Mike Kerr en drummer Ben Thatcher al het goede van Queens Of The Stone Age, The White Stripes, Led Zeppelin en Life Of Agony, opnieuw klinkt Kerrs bas alsof er een driekoppig gitaarmonster staat te razen en opnieuw vormt zijn stem een mooie blend van Jack White, Josh Homme en Robert Plant. Yep, da’s heel vaak het woordje ‘opnieuw’. Afwijkingen vind je dan ook alleen in de details. Zo komen, naast alle genoemde namen, soms ook de Red Hot Chili Peppers voorbij (het refrein van Don’t Tell, de funkgroove in Hook, Line & Sinker), klinken er toetsen (!) in Hole In Your Heart en neigt I Only Lie When I Love You met z’n koebel en kekke koortjes wel héél erg naar platte Californische partyrock. Dat laatste is geen compliment. Maar als gezegd, Royal Blood komt ermee weg, want die volledig uit genreclichés opgetrokken mix van postgrunge, metal, pop en stonerrock wérkt. Al gaan we bij een eventuele derde poging, in 2019 of zo, natuurlijk wél moeilijk en intellectueel doen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ryan Adams

Flitsende Ryan Adams kan geen flits verdragen

Bij de merch verkopen ze een linnen tas met de tekst ‘I love Ryan Adams because I love Satan’. Die ...
blog

Mijn 25 jaar Lowlands

25 jaar Lowlands – dat schreeuwt zo vlak voor de aftrap om een terugblik. Op mijn vakantieadres heb ik er ...
concert
Megadeth

De muzikale overtuiging van Megadeth

Naar aanleiding van het optreden dat Megadeth op zondag 6 augustus gaf als onderdeel van de Lokerse Feesten schreef OOR-collega ...