album
Hiphop

RUN THE JEWELS

Run The Jewels 2

Statement: Run The Jewels 2 is hét hiphopalbum van het jaar. Het scheelt natuurlijk dat 2014 geen Yeezus of Good Kid, m.A.A.d City heeft voortgebracht – zó breed omarmd wordt RTJ2 nu ook weer niet. Het is wel zo’n album dat ver buiten het intieme hiphopwereldje . . .

Tot voor kort bleef met name El-P’s afzetgebied beperkt tot wat lyrische recensenten en een enkel achterkamer-ICT’ertje met een voorliefde voor onoplosbare problemen. Op het eerste gezicht is het onwerkelijk dat dit album zoveel meer respons krijgt dan bijvoorbeeld Fantastic Damage uit 2002. RTJ2 is iets toegankelijker, maar het houdt niet over. El-P ontregelt en schreeuwt, hij maakt zich boos en is overtuigd van zijn gelijk, net als altijd. De meerwaarde zit hem deels in de samenwerking. El en Mike halen het beste in elkaar naar boven, typisch gevalletje één plus één is drie. Misschien wel belangrijker voor het succes is de tijdgeest. In 2002 verkeerde hiphop in een heel andere fase. Het was een niche-genre, enkel de zoete radiovariant met slappe r&b-refreintjes bereikte een groter publiek. Binnen die niche was El-P een buitenbeentje voor wie het verleggen van muzikale grenzen een doel op zich leek. Nu beweegt hij vrijelijk rond in de door hemzelf drooggelegde polder, waar het treiteren van de luisteraar als vanzelf is ingeruild voor uitdagen. Temeer omdat die luisteraar dankzij acts als Odd Future veel meer kan hebben dan twaalf jaar geleden. Quod erat demonstrandum.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)
5 jaar geleden
SOUNDGARDEN

In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)

De stem van Chris Cornell bewijst in de filmpjes nog steeds waarom hij tot de beste rockzangers van onze moderne ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...

Recensie: RUN THE JEWELS - Run The Jewels 2 (album) | OOR