album
roots

Ry Cooder

The Prodigal Son

CAROLINE/UNIVERSAL

Kwantitatief is Ry Cooder geen wereldster, kwalitatief wel. Hij speelde met grote muzikanten, van Captain Beefheart, de Stones en Flaco Jiminez tot John Hiatt, Buena Vista Social Club en Ali Farka Touré. Cooder maakte folk, blues, rock, woestijnblues, jazz, salsa en wat al niet. Hij won onder meer zes Grammy Awards. Er staan zeventien soloalbums, zestien soundtracks en talrijke gastbijdragen op zijn naam.

Zo’n 53 jaar is Cooder als muzikant onderweg en het kenmerkende is dat de nu 71-jarige zanger en multi-instrumentalist op zijn nieuwe album bevlogen overkomt als een jonge collega die de wereld wil veroveren. The Prodigal Son is een album met eersteklas blues en rootsmuziek, die uit de koker van Cooder (soms met hulp van zijn drummende zoon Joachim) komt óf afkomstig is uit de Amerikaanse bluesgeschiedenis. Zo zet vakman Cooder songs van onder anderen de drie blinden Willie Johnson, Alfred Reed en Roosevelt Graves in meer of mindere mate naar zijn hand. Het levert doorleefde vintage blues op. Als vanouds sterk is zijn (slide)gitaarspel. Cooder is begaan met de medemens en heeft het op The Prodigal Son over verantwoordelijk en respectvol leven en de schofterige behandeling van migranten. In het Warren Zevon-achtige You Must Unload (met viool!) zingt hij over overdreven consumeren. Het aanschaffen van dit tijdloze en puike album van een alternatieve superster valt daar niet onder.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Electric Light
album
James Bay

Electric Light

James Bay maakte met zijn debuutalbum Chaos And The Calm een zeer geslaagde entree. Hold Back The River, Let It ...
Tell Me How You Really Feel
album
Courtney Barnett

Tell Me How You Really Feel

Biecht: het Barnett-kwartje viel bij mij pas een paar maanden nadat haar debuut Sometimes I Sit And Think, And Sometimes ...
The Kooks terug met twee nieuwe singles
nieuws
The Kooks

The Kooks terug met twee nieuwe singles

The Kooks zijn terug! De Britse band heeft maar liefst twee nieuwe tracks gedeeld: No Pressure en All The Time ...

Recensie: Ry Cooder - The Prodigal Son (album) | OOR