pop

Goldband

Samen Tegen Elkaar

LAB MUSIC

In Grand Hotel Europa, de bekende roman van Ilja Leonard Pfeijffer, maakt het naar de schrijver vernoemde hoofdpersonage een documentaire over doorgeslagen toerisme. In een van de vele hilarische passages in het boek bezoekt Ilja de binnenstad van Amsterdam en ziet hij voor het eerst in zijn leven een Nutella-winkel. Hij probeert dit bizarre hazelnootpasta-fenomeen vervolgens te duiden.

‘De enige verklaring die ik hiervoor kan verzinnen is de infantilisering van de wereld. Dit ding is een kinderfantasie. Maar het is niet bedoeld voor kinderen. Dit is voor volwassen toeristen die een vakantiegevoel krijgen van infantiel en onverantwoordelijk gedrag.’

Onbedoeld gaf Pfeijffer hier niet louter een verklaring voor het bestaan van winkels vol ‘pannenkoeken van pizzadeeg, gevouwen tot een eetbare puntzak, gevuld met patat, overgoten met Nutella, waarin veelkleurige M&M’s waren gedrukt’. Nee, hij duidde hier ook het aanstaande succes van het Haagse Goldband.

Milo, Boaz en Karel maken muziek die je evengoed infantiel kunt noemen en die je makkelijk zou kunnen vergelijken met de Nutella-pizzacone. Hun maffe liedjes zijn gericht op volwassenen die zich weer kind willen voelen. Op Samen Tegen Elkaar wordt er nog fanatieker op deze doelgroep gemikt dan voorheen. Werkelijk alles wat mensen vroegâh leuk vonden, passeert hier in tweedehands jasjes de revue.

Het Is Voorbij is een mash-up tussen Gordon & Replay en de Backstreet Boys. Sex is de liefdesbaby van K3’s Oya Lélé en Gerard Jolings Maak Me Gek. Hou Het Simpel is gabberhouse op z’n ordinairst en Keer Op Keer heeft eenzelfde deuntje als L’Amour Toujours van Gigi D’Agostino plus een beat die aan de Vengaboys doet denken. Dat er geen nummer op dit album staat dat iets met Scatman doet (u weet wel: Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) is verrassend.

Het vervelende is: ondanks dat Goldband hier een door Pfeijffer perfect verwoord kunstje flikt, kruipt Samen Tegen Elkaar toch onder de huid. Hoe lelijk de liedjes muzikaal ook zijn, ze zijn verschrikkelijk catchy. Ook heeft Goldband een Jeugd Van Tegenwoordig-achtig gevoel voor humor: flauw, grof en scherp. ‘Kankerzooi, dat is nu typisch Murphy’s Law’, zingt Boaz bijvoorbeeld in pechvogelliedje FML.

En tot slot gelooft Goldband (wellicht onterecht) in zijn eigen kunnen zoals ADO-fans (zeker weten onterecht!) in hun cluppie geloven. Het zelfvertrouwen maakt indruk. Je hebt slecht en je hebt goed slecht. Samen Tegen Elkaar valt in de tweede categorie.

Koop op vinyl
Koop op cd

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: Goldband - Samen Tegen Elkaar