album
ROCK

TOCOTRONIC

Schall Und Wahn

UNIVERSAL GERMANY/IMPORT

‘Das Blut an meinen Händen ist von dir / Ich habe es nicht selbst vergossen / Ich war zu feige / Zu verdrossen / Ich brauchte dich dafür’ (Das Blut An Meinen Händen). Laat iedereen maar denken dat Duitse rock gelijk staat aan pastiche, wansmaak, dom industrieel gebeuk . . .

Sinds hun entree in 1994 bewijzen de Hamburgers dat rock in het Duits zowel grappig en cool kan zijn – zoals Pavement op een nerdy manier grappig en cool kon zijn – als breekbaar en innemend. De humor maakt de laatste jaren steeds vaker plaats voor verdieping en introspectie. Zanger/tekstdichter Dirk von Lowtzow wordt ook een jaartje ouder. Schall Und Wahn, het negende studioalbum, ligt tekstueel, muzikaal en productioneel (het mag tegenwoordig wat kosten) in het verlengde van Pure Vernunft Darf Niemals Siegen (2005) en Kapitulation (2007): volwassen rockalbums waarop de experimenten met elektronica terzijde zijn geschoven voor dynamische rockers, ingetogen ballades, violen, koper, cello en op z’n tijd een Mogwai-achtige gitaareruptie. Zowel de opener als afsluiter klokt dik acht minuten – om de ambities maar even te onderstrepen. Natuurlijk wordt er ook nog ouderwets geïndierockt: Bitte Oszillieren Sie en Stürmt Das Schloss brengen de punky begindagen van de Toco’s in herinnering. Zodra ze gas terugnemen en de eeuwige twijfel van de denkende mens bezingen, zijn ze op hun best. De verlatingsangst uit de titelsong, dát is Tocotronic anno 2010. Nog steeds de beste band van Duitsland.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: TOCOTRONIC - Schall Und Wahn (album) | OOR