album
DANCE/DUB

DIVERSE ARTIESTEN

Scientist Launches Dubstep Into Outer Space

TECTONIC/KONKURRENT

De dubstepgeneratie kent hem alleen uit de geschiedenisboeken: Hopeton ‘Scientist’ Brown. Geluidsmagiër. Leerling van King Tubby, Studio One-producer, in 1982 op eigen benen en samen met die andere Tubby-protégé, Prince Jammy, verantwoordelijk voor de vetste dubs uit die tijd. Zijn discografie telt zo twintig albums uit . . .

Trek de lijn door naar 2011, passeer links en rechts hardcore, jungle en 2-step en kom uit bij Pinch, Loefah, Vex’d, Distance, Kode9, Digital Mystikz en RSD, de Britse dj/producers die de kunst van het weglaten weer centraal hebben gesteld op de dansvloer. Als eerbetoon gaven zij Scientist twaalf tracks, aan hem de vraag er iets leuks mee te doen. De delays werden opengezet, de ruimtes tussen de beats nog verder opgerekt, het geluid nog spaciër dan het al was. Mooi, en verrassend eigentijds. Maar dat zijn de (exclusieve) originelen op de tweede cd ook. De minimale verschillen – knappe jongen die alle remixen van de originelen kan onderscheiden – onderstrepen de nauwe verwantschap tussen dubreggae en dubstep. King Midas Sound en Shackleton onderscheiden zich met rootsreggae en tribal percussie, verder is het vooral bruut basgeweld waarmee de Londenaren hun meester proberen te overtuigen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DIVERSE ARTIESTEN - Scientist Launches Dubstep Into Outer Space (album) | OOR