album
indie

Shame

Songs Of Praise

DEAD OCEANS/KONKURRENT

Het is traditiegetrouw oppassen als de Engelse pers gaat strooien met kreten als ‘Britain’s most exciting new band’, zoals het ook oppassen is als Nederlandse journalisten in hun recensies dergelijke quotes gaan citeren (zeker in de openingszin), maar trust me: in geval van het jonge Londense vijftal Shame is alle opwinding tot dusver terecht. En ja, ‘tot dusver’ is inclusief dit debuutalbum.

Voor wie in 2017 een beetje heeft opgelet (of de juiste festivals bezocht) is Shame geen onbekende naam én laat Songs Of Praise weinig nieuws horen. Ze stonden al op Eurosonic, Lowlands en London Calling, en alle singles (The Lick, Tasteless, Concrete, One Rizla) zijn present. Dat laatste is trouwens goed nieuws, want ze zijn stuk voor stuk ijzersterk. Voor wie in 2017 wat minder heeft opgelet: Shame doet aan geëngageerde, oer-Britse postpunk, maar wel van het poppy, bij vlagen zelfs ‘lichte’ soort. Voorman Charlie Steen kan cynisch en misantropisch klinken (‘I like you better when you’re not around’), maar weet ook raad met sprankelende melodieën die dertig jaar Britpop in zich verenigen (check Friction en uitsmijter Angie maar eens). Daarnaast lijkt zijn latente sarcasme geen oorsprong te hebben in een grimmig sociaal milieu, maar eerder in een baldadig studentenleven en de nodige onvrede met waar het momenteel onder Theresa May naartoe gaat. Om maar te zeggen: een vergelijking met pakweg Protomartyr gaat mank en al ligt in het onheilspellende The Lick nadrukkelijk The Birthday Party (anno King Ink en Nick The Stripper) op de loer, echt boosaardig of ongemakkelijk wordt het niet. Nergens, eigenlijk. Wél spannend, bevlogen en – al haat ik het woord – urgent. Sterker, de geldingsdrang en zeggingskracht spatten van Songs Of Praise af. ‘I hope that you hear me!’, pakt Steen ons in Concrete nog even bij de stropdas. We do. Als dit is wat de Brexit muzikaal losmaakt, bring it on.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Shame - Songs Of Praise (album) | OOR