album
Dance

NICOLAS JAAR

Sirens

OTHER PEOPLE/V2

Zijn debuutalbum Space Is Only Noise raakte vijf jaar terug onverwacht een gevoelige snaar. Niet alleen bij clubgangers, maar ook bij popliefhebbers die nachtelijke dansvloeren doorgaans mijden als de zwarte pest. Op Space Is Only Noise knoopte Nicolas Jaar (destijds . . .

De afgelopen jaren was de Chileens-Amerikaanse producer echter vooral bezig met ontwijkend gedrag. Zo stopte hij veel energie in zijn platenlabel Other People (dat in amper drie jaar tijd al bijna vijftig singles uitbracht), toerde met gitarist Dave Harrington en een gigantische spiegel als Darkside de wereld rond en maakte daarnaast een aantal soundtracks. Zo gaf hij vorig jaar het album Pomegranates gratis weg, een serie muzikale schetsen bij de gelijknamige Russische filmklassieker. Ook produceerde hij de soundtrack voor Gouden Palm-winnaar Dheepan. Nu duiken er kort na elkaar twee nieuwe platen op: Nymphs en Sirens. De eerste is een compilatie van de gelijknamige en uitstekende clubsingle-trilogie, de tweede een volwaardig album en als zodanig de opvolger van Space Is Only Noise. Er lijkt op het eerste gehoor weinig te zijn veranderd. Stroperige ritmes, samples van flink gemanipuleerde keyboards en gitaren aangevuld met de matige zangstem van Jaar, in composities die ver weg blijven van afgeronde liedjes. Maar geef het even en zie: de magie van het grote talent komt vanzelf bovendrijven. Sleutelnummer op Sirens is het politiek getinte No, waarop Jaar terugkijkt op het historische referendum in zijn moederland Chili dat dictator Pinochet in 1988 ten val bracht. Ingrediënten: een slepend cumbiaritme uit een stoffige drumcomputer, droge Spaanstalige zang en een schuddend keyboardje. Je zit subiet in een geslaagd Bacardi-reclamespotje, maar wel een met een dubbele bodem. Ook Three Sides of Nazareth, een tien minuten durende toverbal van krautrock en pop, komt binnen. Als album gaat Sirens een stuk dieper dan Jaars debuut, terwijl de plaat tegelijkertijd net zo ongrijpbaar is. Een fijn weerzien.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: NICOLAS JAAR - Sirens (album) | OOR