album
pop

Sophie Straat

Smartlap Is Niet Dood

EIGEN BEHEER

Een glimlach valt niet te onderdrukken. Sterker nog, je mag het eigenlijk best een grootse prestatie noemen om het monument Everywhere van Fleetwood Mac een compleet nieuw leven te schenken. Let wel, muzikaal is de track gekopieerd. Alleen de tekst is compleet aangepast en zingen we straks met zijn allen keihard ‘Ooohoooooo, wat is het kut om agent te zijn’.

Nee, ik denk niet dat de oorspronkelijke zangeres/componist, Christine McVie, zich omdraait in haar graf. McVie kon wel tegen een stootje. Bovendien denk ik dat ze het met de sarcastische uitleg bij het liedje op het tekstvel helemaal eens zou zijn. ‘Voor een lesje in stand houden van racisme, seksisme, xenofobie, homofobie en goedpraten van buitensporig geweld, kun je altijd bij onze vrienden van de politie terecht.’ Het is slechts een van de twaalf tracks op de tweede langspeler waarop Sophie Schwartz tegen maatschappelijke en sociale misstanden blijft strijden en haar artiestennaam eer blijft aandoen. Ze is en blijft van de straat, de voetbalkantine en het volkscafé op de hoek. En je kunt op De Stad Is Van Ons ook keihard los gaan op een illegaal dansfeestje na sluitingstijd. Echte smartlappen staan er ook tussen, alleen lijkt die titelsong eigenlijk meer uit de Balkan afkomstig. Mannen is wel een echte smartlap. Omdat ze geen haar beter zijn en al die vrouwen met rust moeten laten. Die lusten na het harde werken bovendien zelf ook wel een koud schuimend biertje en een borreltje of twee. Redenen te meer bovendien om na honderd jaar kiesrecht voor vrouwen ook daadwerkelijk eens op een vrouw te gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Dat aanstekelijke skanummertje (featuring Goldband) mag meteen een hit worden. En hopelijk helpt het.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: Sophie Straat - Smartlap Is Niet Dood (album) | OOR