album
Rock

FAITH NO MORE

Sol Invictus

IPECAC/RECLAMATION/PIAS

Crossover, het was de muzikale kracht maar ook commerciële zwakte van Faith No More; hun mix van metal, funk, progrock, hiphop, hardcore en punk was te eigenzinnig om écht groot te worden. Zie ook Urban Dance Squad. Wellicht kunnen de Red Hot Chili Peppers eens een leuke reünie organiseren. Hoe dan ook, Faith No More is op Sol Invictus lekker in vorm. Het is de zevende studioplaat en de eerste sinds Album Of The Year uit 1997 (in die bezetting ook, met gitarist Jon Hudson). Destijds was de band wat formulematig geworden. Anno 2015 is de insteek fris en wordt niet krampachtig geprobeerd om oude tijden te doen herleven. Ja, dit is de band van The Real Thing en Angel Dust, maar ze zijn nu wel rond de vijftig. Vroeger komt als grapje voorbij in de geheide single Superhero, die begint met dezelfde riff als Epic. Mike Patton spuugt, schmiert en schreeuwt daarin zoals we dat van hem kennen, net als in de jachtige funkmetal van Seperation Anxiety. Wat metal betreft: dat stijlmiddel heeft terrein verloren aan excentrieke Patton-pop, want hij croont flink wat af. Black Friday (‘Buy it!’)refereert aan de Amerikaanse Record Store Day in november 2014, de dag waarop de eerste nieuwe FNM-release Motherfucker te verkrijgen was. Daarin heeft rappende toetsenist Roddy Bottum de hoofdrol. Het meeslepende Matador is een alles-uit-de-kast-stukje progrock, daar zijn ze ook nog altijd niet vies van. Sol Invictus is geen gewichtig meesterwerk, maar laat een bijna aanstekelijk Faith No More horen, dat er duidelijk weer plezier in heeft. Reunited en het klinkt best goed.

Speciale actie: als je nu een tweejaarabonnement neemt op OOR krijg je niet alleen Sol Invictus van Faith No More en het begin juni te verschijnen nieuwe album van Muse cadeau, maar ook een ticket voor de Pinkpop-vrijdag! Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan! Klik hier voor meer info.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: FAITH NO MORE - Sol Invictus