album
dance

VC-118A

Spiritual Machines

DELSIN

In Finland, waar de Nederlandse danceproducer en videokunstenaar Samuel van Dijk naartoe emigreerde, is er geen gebrek aan sprookjes en legendes. Neem alleen al de wereldberoemde Moomins. De Nederlander ging in Helsinki op zoek naar de geest in zijn eigen machines en bouwde zijn studio helemaal opnieuw op.

Vanzelfsprekend heeft dat gevolgen voor de opvolger van de goed ontvangen voorganger Inside (2018). Op Spiritual Machines neemt Van Dijk afstand van de dansvloer en zijn invloeden uit Detroit-techno en ghetto-electro slechts schimmen in de coulissen. In plaats daarvan tiert het experiment. Op een track als Aurora trilt, zoemt en beeft van alles en zijn de details net zo belangrijk als de scheve beats waartegen ze leunen. Zet een koptelefoon op en je ogen draaien al snel naar boven en opzij. Subliem is het titelnummer, met zijn stotende dubritmes en versneden zuigende snares. Spiritual Machines geeft zich minder makkelijk gewonnen, maar heeft de fijnproever veel te bieden.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...
Future Past
album
Duran Duran

Future Past

Duran Duran hoorde zó bij het behang van de eighties dat het een wonder is dat ze altijd zijn doorgegaan ...

Recensie: VC-118A - Spiritual Machines (album) | OOR