album
indie

Spiritualized

And Nothing Hurt

BELLA UNION/PIAS

Poeh, nou, hèhè. Na zes jaar toch een nieuwe Spiritualized. Natuurlijk was het weer een zware bevalling volgens bandleider Jason Pierce.

Hij had te weinig studiobudget, moest heel de zooi thuis opnemen, heeft de ballen verstand van computers. En zo klaagt Mr. Spaceman eigenlijk altijd wanneer hij een nieuwe plaat uitbrengt, als een bakker die moppert dat hij om vijf uur op moest voor zijn krentenbollen. Duidelijk is dat de Londenaar na bijna veertig jaar musiceren (voorheen met Spacemen 3) nog altijd worstelt met het creatieve proces. Hoor je dat terug op plaat? Nooit. Zelfverzekerder dan A Perfect Miracle kan een plaatopener niet klinken: een subtiel walsje, een paar ukelele-aanslagen en dan de symfonische uitbarsting die je al aan hoorde komen toen de plaat nog in cellofaan zat. In zijn geheel klinkt And Nothing Hurt als een Spiritualized-verzamelaar, waarop Jason Pierce zijn o zo gelaagde spacerockers (The Morning After), wiegeliedjes (Here It Comes) en gospels (Sail On Through) voorziet van een dikke Verbeterd Recept-sticker. Hoor de rijke orkestratie en vraag je af hoe één man dit allemaal heeft kunnen opnemen. Volgens de vermoeide maker zou het weleens zijn laatste album kunnen zijn. Gevalletje postnatale depressie, hopelijk.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Spiritualized - And Nothing Hurt (album) | OOR