album
pop

Stef Kamil Carlens

Making Sense Of ∞

PIAS

Een paar jaar geleden maakte Stef Kamil Carlens (ooit in dEUS, daarna lang Zita Swoon in allerlei gedaanten) voor het eerst een album onder zijn eigen naam. Op Stuck In The Status Quo stonden mooie, verhalende songs uit de folk- en Americana-traditie, vervaardigd met akoestische en elektrische gitaren, analoge synthesizers, sterk ritmisch spel en inspirerende muzikanten. Dat is hier niet anders.

Jazzmuzikant Nathan Daems (Black Flower) doet prachtige zaken op (etnische) blaasinstrumenten, Nicolas Rombouts laat zijn bassnaren dansen, Alma Auer en Nel Ponsaers staan de mooi hese Carlens vocaal bij. Alles is en blijft typisch Carlens – dat karakteristieke stemgeluid en die eigenzinnige manier van componeren: laagsgewijs opbouwen, melodieën vlechten en steeds vaker voor harmonieuze samenzang kiezen. Is dat erg? Nee, want de ontwikkeling zit ‘m wederom in de steeds betere liedjes. Met teksten over zaken die hem raken. Soms dichtbij, zoals het opgroeien van zijn zoon dat hem inspireert (Making Butter, Baking Bread), en soms in breder verband, zoals in die ode aan de plannen voor een betere wereld (Fresco) of de song gebaseerd op een anti-oorlogsmanifest (Lament On General Smedley D. Butler). Negen liedjes – vier langer dan zes minuten – waarin Stef Kamil Carlens excelleert. De gevoelige noten prikken dieper, de groovy partijen swingen meer.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Stef Kamil Carlens - Making Sense Of ∞ (album) | OOR