album
pop

Stef Kamil Carlens

Making Sense Of ∞

PIAS

Een paar jaar geleden maakte Stef Kamil Carlens (ooit in dEUS, daarna lang Zita Swoon in allerlei gedaanten) voor het eerst een album onder zijn eigen naam. Op Stuck In The Status Quo stonden mooie, verhalende songs uit de folk- en Americana-traditie, vervaardigd met akoestische en elektrische gitaren, analoge synthesizers, sterk ritmisch spel en inspirerende muzikanten. Dat is hier niet anders.

Jazzmuzikant Nathan Daems (Black Flower) doet prachtige zaken op (etnische) blaasinstrumenten, Nicolas Rombouts laat zijn bassnaren dansen, Alma Auer en Nel Ponsaers staan de mooi hese Carlens vocaal bij. Alles is en blijft typisch Carlens – dat karakteristieke stemgeluid en die eigenzinnige manier van componeren: laagsgewijs opbouwen, melodieën vlechten en steeds vaker voor harmonieuze samenzang kiezen. Is dat erg? Nee, want de ontwikkeling zit ‘m wederom in de steeds betere liedjes. Met teksten over zaken die hem raken. Soms dichtbij, zoals het opgroeien van zijn zoon dat hem inspireert (Making Butter, Baking Bread), en soms in breder verband, zoals in die ode aan de plannen voor een betere wereld (Fresco) of de song gebaseerd op een anti-oorlogsmanifest (Lament On General Smedley D. Butler). Negen liedjes – vier langer dan zes minuten – waarin Stef Kamil Carlens excelleert. De gevoelige noten prikken dieper, de groovy partijen swingen meer.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Stef Kamil Carlens - Making Sense Of ∞ (album) | OOR