album
Dance

APHEX TWIN

Syro

Oké, hij schrijft geen hits meer. Hij maakt geen nieuwe vrienden. Hij slaat geen nieuwe wegen in. Hij weet van geen ophouden, waardoor het idee soms wat zoekt raakt in de mêlee van indrukken. Hij laat ons niet zwelgen in nostalgie (zoals op de Analord-reeks). Hij doet maar . . .

Richard D. James, de verloren zoon van de elektronische muziek, viert zijn comeback op de dansvloer. Ondanks de donkere ondertoon (noem Syro gerust maar zijn break-up album) is dit een clubplaat. Virtuoos, opzwepend, vol dansbare beats en sonische grapjes. De lijn naar de malle psychedelica van The Tuss (zijn laatste teken van leven in 2007) is snel getrokken. Funky is misschien niet het juiste woord, maar een groove heeft hij hier zeker te pakken. Hij freakt er vrolijk op los. Syro is één groot geluidsdesign. Vintage en hypermodern tegelijk. Breed uitgerekt en tot een brute acidknetter in elkaar gedrukt. Wat diep in het geluidsbeeld verborgen ligt, treft je een paar tellen later recht in het gezicht, zij het zonder de shock and awe tactics van weleer. Minipop 67 (onder de fans bekend als ‘Manchester track’) opent melodieus en is meteen een hoogtepunt. Xmas Eve (‘Metz track’) zit zo propvol dat we zelfs kerkklokken en bongo’s horen. 180db is dan weer een opvallend effectieve kale dj-track. Voorbij de helft worden de bpms opgevoerd, de acidlijnen driftiger en de ritmes complexer. Op het eind buitelen junglebeats over elkaar heen en stuitert de bas er malicieus achteraan. PAPAT4 (‘Singapore track’) is hier een tweede hoogtepunt. Waarna Richard zich achter zijn disklavier zet en alles van zich laat afglijden in Aisatsana. Als de laatste pianoklanken afsterven fluiten de vogels buiten nog even door. Het is lente. Een nieuw Aphex-jaar kondigt zich aan. Een lichte tinteling. En dan? Pakt hij je bij de ballen? Met beide handen.

 

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: APHEX TWIN - Syro (album) | OOR