album
DANCE

HARMONIOUS THELONIOUS

Talking

ITALIC/NEWS

Een beetje pretentieus is het wel, zoals Stefan Schwander zijn nieuwste project aankondigt: ‘American minimalists vs. African drumming vs. European sequencing’. Maar dat is precies hoe de man uit Düsseldorf, die de technogemeenschap kent als Antonelli Electr, op deze plaat klinkt . . .

Als Terry Riley en Steve Reich die samen met een groep Afrikaanse drummers op olievaten en gamelanschalen in een open vrachtwagen door een kolkende Duitse binnenstad worden gereden tijdens de Love Parade. Het is bijna een sjamanistisch ritueel, zo primitief en hypnotiserend is de muziek van Talking (een verwijzing naar de Afrikaanse talking drums die Schwander hebben geïnspireerd?). Daverende nummers als Angewandte Muziek en Tautological Speakers zijn even dwingend als de hardste industriële techno, andere kennen wat meer nuance en kleur, zonder de 4-to-the-floor-beat uit het oog te verliezen. Schwander gaat voor totale overgave en de parapsychische sensatie van uittreding, aangewakkerd door Primitive, Persuasive, Provocative Percussion – om maar een van de acht tracks aan te halen. Live is Harmonious Thelonious een trio en roepen ze met draaitafels, sequencer, effecten en een djembé, en verborgen achter grote Afrikaanse tribal maskers, de geesten aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: HARMONIOUS THELONIOUS - Talking (album) | OOR