album
Pop

Anne Soldaat

Talks Little, Kills Many

EXCELSIOR/V2

Een succesvolle toer met Daryll-Ann, geslaagde samenwerkingen met onder anderen Tim Knol en Clean Pete en tussendoor een plaat opnemen. Anne Soldaat draait er zijn hand niet voor om. Even lijkt het erop dat hij op Talks Little, Kills Many – net als Beck op Morning Phase – opent met een . . .

Bovendien blijkt al snel dat de invloeden voor deze plaat niet zozeer in Oost- maar in West-Hollywood liggen; zijn derde soloalbum heeft een Laurel Canyon-sound. De geest van Crosby, Stills, Nash & Young, Joni Mitchell en Buffalo Springfield waart door de overwegend akoestische liedjes, gelardeerd met een vleugje Daryll-Ann. De plaat heeft een ingetogen karakter, maar is tegelijkertijd lichtvoetig. Frisse melodieën, onweerstaanbare koortjes en het sprankelende gitaarspel van Soldaat geven de liedjes lucht. Zo is She’s Starlight een nummer dat glinstert als nat gras op een zonnige lenteochtend en in A Smile In Return dartelen synthesizer en strijkers speels door elkaar. In Legal Tenderly geeft Soldaat een prachtige bossanova ten beste. ‘I will offer love and embrace the light / I can stand up straight / I am here’, zingt hij in Boarding Ship. Dat alles doet hij op een plaat waarmee hij zijn status als een van ’s lands beste gitaristen eens te meer bevestigt. Op zijn vijftigste klinkt Anne Soldaat levenslustiger dan ooit.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: Anne Soldaat - Talks Little, Kills Many (album) | OOR