album
rock

Kasabian

The Alchemist's Euphoria

SONY MUSIC

Is Kasabian nog wel Kasabian zonder Tom Meighan? De zanger werd in 2020 uit de band gegooid nadat hij zijn verloofde had mishandeld (inmiddels zijn ze getrouwd). De toekomst van de band was nooit in gevaar: Serge Pizzorno schreef toch al alle songs en de naam Kasabian verkoopt nog steeds de zalen uit, dus waarom stoppen?

Op The Alchemist’s Euphoria worden Meighan snerpende stemgeluid en Britse bluf node gemist. Afgezien van de geschifte rockanthems Rocket Fuel en Alygatyr, beide op Meighans lijf geschreven, zijn er weinig parallellen met voorganger For Crying Out Loud (2017). Pizzorno, toch al nooit erg terughoudend met het uitventen van zijn particuliere obsessies, gooit op dit veredelde soloalbum alle creatieve remmen los. Met wisselend succes. In Scriptvre rapt hij als een Beastie Boy en zingt hij als een Backstreet Boy, The Wall is zijn idee van een epische pianoballad en in Stargazr voert trippy elektronica de boventoon. Powerpopverrassing Chemicals verdient een speciale vermelding omdat Serge zonder ironie ‘Whatever don’t kill you makes you stronger’ zingt. Dan ben je wat mij betreft af. The Alchemist’s Euphoria getuigt van Pizzorno’s kracht om Kasabian steeds weer opnieuw uit te vinden, maar soms zou je willen dat Meighan lomp over de met zorg gebouwde zandkastelen van zijn voormalige baas banjert.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘The Alchemist’s Euphoria’ van Kasabian. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome
concert
de dijk

De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome

'De laatste kans om De Dijk te zien', zo werd de eerste Ziggo Dome-show aangekondigd. Vervolgens ging er nóg zo'n ...

Recensie: Kasabian - The Alchemist's Euphoria (album) | OOR