album
pop

Blur

The Ballad Of Darren

PARLOPHONE/WARNER

Oké, The Magic Whip uit 2015 kwam bijna toevallig tot stand toen de band opeens vrije dagen had door een afgelast festivaloptreden in Japan. Maar Blur durfde een nieuw album wel aan en ook nu toert de legendarische Britpopband niet alléén om de bankrekeningen weer aan te vullen met tot de verbeelding sprekende bedragen.

Het door James Ford (Depeche Mode, Arctic Monkeys, Gorillaz) geproduceerde The Ballad Of Darren – vernoemd naar de oude Blur-bodyguard Darren Evans – is weer een heel ander verhaal dan The Magic Whip. Je zou kunnen zeggen dat dat meer een Graham Coxon-productie was – na de Hong Kong-sessies was hij de voornaamste vormgever – en dat nu vooral Damon Albarn aan het roer staat. Er wordt nauwelijks teruggegrepen naar de herkenbare Blur-sound, al werd die eigenlijk al op 13 (1999) om zeep geholpen. Stoer, maar waar staat Blur anno 2023 precies voor?

The Ballad Of Darren bevat relatief veel croonerachtige ballads en ingetogen orkestrale popsongs waarin Albarn weemoedig zingt over het verstrijken der jaren en het leven anno nu. Stemmig, maar Russian Strings, The Everglades en Far Away Island hadden ook niet misstaan op Albarns laatste soloplaat The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows uit 2021. Coxon krijgt vooral de ruimte in het wat luidruchtige St. Charles Square (met venijnig Robert Fripp-achtig gitaarwerk), de vrij ongecompliceerde gitaarpopsong Barbaric en de single The Narcissist, toch wel het hoogtepunt van de plaat.

In The Narcissist klinkt Blur weer als een echte, geïnspireerde band en de tekst van Albarn over het worstelen met ego en identiteit (‘I’ma shine a light in your eyes, you’ll probably shine it back on me’) intrigeert. Er staat heus meer moois tussen; van al die ingetogen stukken is de melancholieke plaatopener The Ballad het fraaist, met als kers op de taart de charmante achtergrondzang van Graham Coxon. Ook Barbaric heeft een aanstekelijke melodie en tekst. The Ballad Of Darren mag er zeker zijn, toch krijg je het gevoel dat Blur er niet heel vaak met z’n vieren voor in het oefenhok heeft gestaan.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Blur - The Ballad Of Darren