album
Rock

Iggy Pop

The Bowie Years

UMC/UNIVERSAL

The Bowie Years is de wat slordige titel van deze 7cd-box van Iggy Pop. Gezien de tijdsspanne van de samenwerking van de aan lager wal geraakte Amerikaan met zijn Engelse mentor David Bowie kun je beter spreken van maanden in plaats van jaren. 1977 is hier het sleuteljaar en van een eerdere (Raw Power van The Stooges, 1973) en een latere (Blah Blah Blah, 1986) krachtenbundeling van de heren is in dit geval geen sprake. De belangrijkste onderdelen zijn hier de twee geremasterde, onverwoestbare soloalbums die Pop uitbracht drie jaar na de ineenstorting van The Stooges en die van invloed zijn geweest op tal van muzikanten.

Op het deels in Berlijn opgenomen The Idiot nemen Pop en Bowie afstand van de oerpunk van The Stooges met een meer elektronische benadering en een minder hectische aanpak. Meesterstukken: het poppy China Girl en Mass Production. De industriële doem van dat laatste nummer sluit goed aan bij een deel van Bowie’s eigen Berlijnse werk. Het eveneens gevarieerde Lust For Life heeft in het even aanstekelijke als energieke titelnummer, het vlot doorstappende The Passenger en het soulvolle Turn Blue zijn hoogtepunten. In de box zit verder een niet zo spannende collectie demo’s, alternatieve mixen en een Iggy-interviewtje. Daarnaast zijn er vier liveplaten van Pop uit 1977, waarop hij in meer of mindere mate klassiekers van The Stooges koppelt aan nieuw solowerk. Van deze podiumregistraties is TV Eye al in 1978 officieel uitgebracht. Iggy is een bühnebeest, maar het beluisteren van deze livealbums staat niet alleen voor de gemiddelde popliefhebber maar ook voor een – wel wat gewend zijnde – beroepsluisteraar voor een overdosis no fun. Ook de live-geluidskwaliteit laat over het algemeen zodanig te wensen over dat alleen een doorgewinterde Pop-fan hier enig genoegen uit kan peuren. Naast deze box verschenen de geremasterde versies van The Idiot en Lust For Life overigens ook als losse 2cd-Deluxe Editions, dus de slimme koper weet waar ie wezen moet.

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m hier.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Iggy Pop - The Bowie Years (album) | OOR