album
punk

The Ex

27 Passports

EX/KONKURRENT

Er zit bijna acht jaar tussen Catch My Shoe, de vorige reguliere Ex-plaat, en deze nieuwe. Wat? Is The Ex, toch ook actief sinds 1979, veranderd in een U2 maar dan met een aanzienlijk sympathiekere zanger en een avontuurlijker gitarist?

Niet bepaald, als je naar de extracurriculaire activiteiten kijkt: Ex-platen met improblazers en Ethiopische helden, Arnold de Boer die als Zea een prachtige Friestalige plaat maakte, Terrie Hessels die pas nog een opmerkelijke duoplaat uitbracht met stemkunstenaar Jaap Blonk, allerlei andere samenwerkingsverbanden. Mooi allemaal, maar deze plaat is toch zeer welkom. De nieuwe nummers werden eerst uitvoerig live getest en vervolgens binnen de kortste keren – dat wil zeggen: drie dagen – vastgelegd. Op die manier zit de avontuurlijke geest van de improwereld er wel in, maar ook anderszins hebben de nevenactiviteiten van De Boer, Hessels, Andy Moor (gitaar) en Katherina Bornefeld (drums, huppelritmes, zang) hun sporen fraai nagelaten. De drie gitaren jagen wild om elkaar heen, de drums ratelen op een eigenaardig dansbare manier, De Boer zingt over steden die sprekend op elkaar gaan lijken maar houdt het toch luchtig, Bornefeld zingt een paar liedjes die rustig uitlopen op moderne grotestadsfolk. Dat het nog maar lang moge duren voor deze toppers ‘ex-Ex’ zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: The Ex - 27 Passports (album) | OOR