album
pop

Johan

The Great Vacation

EXCELSIOR/V2

Een leven in liedjes. Met enige regelmaat laat Jacco de Greeuw met zijn band Johan horen hoe het met hem gaat. Die regelmaat is een hele trage. Tussen de albums 4 en Pull Up zaten negen jaar en op The Great Vacation hebben we vijf jaar moeten wachten. En in het verleden hebben we al ettelijke keren te horen gekregen dat de band ermee zou stoppen.

We vergeven het hem graag, want de platen zijn van een zeldzame schoonheid. Tijdloze liedjes die raken, in mooi afgewogen, stijlvaste arrangementen. Het muzikale paradigma van Johan werd gevormd in het einde van de jaren zestig, begin jaren zeventig: gitaarpop met tinkelende gitaren, gedubbelde leadvocalen en meerstemmige koortjes. Binnen dit idioom heeft Johan een eigen geluid ontwikkeld dat klassiekers opleverde als Everybody Knows, Oceans, Day Is Done, About Time en hun Top 2000-klassieker Tumble And Fall.

Zoals de titel The Great Vacation al suggereert, gaat Johan ditmaal op avontuur. In openingsnummer Cincinnati maakt Johan een uitstapje naar de new wave uit de eighties. Slidegitaren, Farfisa-orgels, fuzzy riffs en allerhande percussiespeeltjes zorgen voor een telkens veranderend klankbeeld. Ook stoeit de band met sounds uit de mellotron, de toverdoos uit vroeger tijden. Biker S. en Reset hadden zo op het legendarische 3rd van Big Star kunnen staan. Net als de eerdere platen van Johan verraadt The Great Vacation zijn schoonheid pas bij meerdere draaibeurten. De melodieën blijven hangen en bij iedere beluistering vallen meer details in de arrangementen op. Een muzikale toverbal.

Koop ‘The Great Vacation’ op vinyl
Koop ‘The Great Vacation’ op cd

In de nieuwe OOR nemen we plaats aan de Amsterdamse keukentafel van Jacco De Greeuw, de zanger/gitarist/liedjesschrijver die sinds midden jaren negentig met vallen en opstaan Johan ís. Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter
rock werchter
foo fighters

Foo Fighters rocken met dubbele emotionele lading op Rock Werchter

'Are you ready?, schreeuwt Dave Grohl in de microfoon voor een overvolle festivalweide. 'Yeaaah!' is het overweldigende antwoord. En of ...
Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie
rock werchter
rock werchter

Rock Werchter maakt scherpe keuzes, maar uiteindelijk wint de nostalgie

Het zand is uit de schoenen geschud, de doortocht naar Nederland gemaakt: Rock Werchter zit er weer op. We renden ...
Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?
down the rabbit hole
the national

Waar was iedereen tijdens The National op Down The Rabbit Hole?

Sinds de coronaperiode is de discussie over drugsgebruik op festivals opgelaaid: zowel op Best Kept Secret als dit weekend heeft ...

Recensie: Johan - The Great Vacation