album
pop

The Kooks

10 Tracks To Echo In The Dark

AWAL/V2

Sinds die drie magische Bowie-albums van eind jaren zeventig is Berlijn voor veel bands een soort van bedevaartsoord voor inspiratie geworden. Een laatste halte waar een doodlopende carrière nieuw leven wordt ingeblazen. Voor The Kooks ligt het iets genuanceerder: zanger/gitarist Luke Pritchard reisde in eerste instantie naar de Duitse hoofdstad af om een anti-Brexit-statement te maken en symbolisch de band met de Europese fans te bestendigen.

Toch heeft de stad ook z’n invloed gehad, in de zin dat het bekende Britpopgeluid van de Brighton boys een serieuze make-over heeft gekregen. Op 10 Tracks To Echo In The Dark vind je geen dansbare indierock uit de noughties, maar sfeervolle synthesizerstapijtjes en hoekige funkbassen die naar de jaren tachtig teruggrijpen. Zo komen in opener Connection zowel de vroege Simple Minds als Donna Summer (State Of Independence) even buurten en lijkt het daaropvolgende, funky Cold Heart van een oude Duran Duran-plaat te zijn getrokken. De feelgood-vibes van Duran Duran horen we sowieso vaker terug, onder meer in het heerlijk groovende Sailing On A Dream, dat mede dankzij die hoge zangnoten in het refrein aan de fameuze eightiesband refereert. Het ‘Berlijn-album’ van The Kooks is daarmee nog geen artistieke hoogvlieger geworden, daarvoor ontbreekt het bij teveel liedjes aan zeggingskracht. Wel een zomers dansplaatje waarop de band zichzelf (deels) opnieuw uitvindt en er met een simpel reggae-uitstapje (het met Milky Chance geschreven Beautiful World) of een voorspelbaar funkthemaatje (Oasis) zo maar grote hits kunnen worden gescoord.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘10 Tracks To Echo In The Dark’ van The Kooks. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: The Kooks - 10 Tracks To Echo In The Dark