album
pop

The Lumineers

III

DECCA/UNIVERSAL

Hits zijn verradelijk. Het kan van bands eendagsvliegen maken, als je aan scorebordjournalistiek doet. In Nederland scoorden The Lumineers met Ho Hey (2012) één top 10-hit. Een bijzonder aanstekelijke meezinger nota bene, die het ook nog eens een paar keer tot in de Top 2000 schopte. Die hit geeft slechts een smal beeld van waar de twee songschrijvers van de band toe in staat zijn. Hun albumkopers weten dat al langer.

Nu is er III, hun allermooiste tot nu toe. III zou eerst als drie afzonderlijke EP’s verschijnen, omdat het een concept is van steeds drie songs, over drie personages uit drie verschillende generaties in drie verschillende tijdvlakken. Die personages zijn aan elkaar gelieerd, want familie: grootmoeder Gloria Sparks, haar zoon Jimmy en haar kleinzoon Junior. Ook is er een niet onbelangrijke rol weggelegd voor Bonnie, de aan alcohol verslaafde vrouw van Jimmy, die hem verlaat. Je mag het als één geheel uitgebrachte III (met ook nog eens drie extra tracks) een ambitieus conceptalbum noemen. Commercieel gezien gewaagd, omdat de folky meezingers – zoals het tekstueel allesbehalve vrolijke Gloria – ver in de minderheid zijn. Maar wel met een groot aantal mooie, trage, intense liedjes vol dramatiek, donkere lagen, alcoholverslavingen en huwelijkscrises. De pianoaanslagen winnen het ditmaal vaak van de akoestische gitaren. Bij de bonustracks valt er een traantje weg te pinken bij de bijzonder lo-fi klinkende maar daardoor niet minder hard binnenkomende parel Old Lady en is er een knap tot iets eigens gemaakte cover van Democracy (Is Coming To The USA) van Leonard Cohen uit 1992, met een opvallend actueel gebleven tekst.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: The Lumineers - III (album) | OOR