album
indie

The Murder Capital

Gigi's Recovery

HUMAN SEASON

‘Strange feeling I’m dealing with / I can’t admit it, I lose my… grip.’ Het ultrakorte Existence is de aftrap van The Murder Capitals tweede album Gigi’s Recovery. De adempauze tussen ‘my’ en ‘grip’ doet wat gekunsteld aan, zoals wel meer phrases op het album. Het is verleidelijk dit te herleiden naar de herkomst van de jonge indieband.

The Murder Capital is namelijk – evenals Fontaines D.C. – een direct uitvloeisel van het Dublinse BIMM-instituut, dat nauw vervlochten is met een acteursopleiding. De openingszinnen hadden feilloos in een musical gepast, waarbij we de hoofdpersoon mistroostig voor ons zien, starend naar de maan. Gigi’s Recovery bevat – net als debuutalbum When I Have Fears uit 2019 – zware kost met vrij monotone, zwartgallige zang en dito teksten. Het album vereist meerdere luisterbeurten om te rijpen. Die inspanning loont: de nummers starten doorgaans stroef, maar hebben vrijwel zonder uitzondering een welkome doorstart, die de eerste keer als een verlossing voelt en waar je je vervolgens op kunt verheugen. Deze plotwendingen kunnen ‘m zitten in een abrupte versnelling (Return My Head), de toevoeging van een enkel, verlichtend geluid (Crying), een extreme verlaging van toonhoogte (The Stars Will Leave Their Stage) of gewoon een lekkere gitaarexplosie. Ronduit prachtig is de repetitieve opbouw van Ethel, waarbij de ontknoping ruim drie minuten op zich laat wachten. Exist sluit Gigi’s Recovery helaas af met hetzelfde overbodige melodrama als waarmee Existence het opende.

Neem nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR en ontvang ‘Gigi’s Recovery’ van The Murder Capital gratis op vinyl! Als je een jaarabonnement (€66,95) neemt kun je twee platen uitkiezen. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome
concert

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome

Bestaat er al zoiets als Madonna’s paradox? Hoe je iedere keer verwacht dat een van de grootste popsterren op aarde ...
The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden
in memoriam

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden

Als zanger, liedjesschrijver en tekstdichter van The Pogues loodste Shane MacGowan de Ierse muziektraditie richting 21ste eeuw ...
OOR's Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar
lijst

OOR’s Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar

Het is weer zover: 55 popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van ...

Recensie: The Murder Capital - Gigi's Recovery (album) | OOR