album
indie

The Murder Capital

Gigi's Recovery

HUMAN SEASON

‘Strange feeling I’m dealing with / I can’t admit it, I lose my… grip.’ Het ultrakorte Existence is de aftrap van The Murder Capitals tweede album Gigi’s Recovery. De adempauze tussen ‘my’ en ‘grip’ doet wat gekunsteld aan, zoals wel meer phrases op het album. Het is verleidelijk dit te herleiden naar de herkomst van de jonge indieband.

The Murder Capital is namelijk – evenals Fontaines D.C. – een direct uitvloeisel van het Dublinse BIMM-instituut, dat nauw vervlochten is met een acteursopleiding. De openingszinnen hadden feilloos in een musical gepast, waarbij we de hoofdpersoon mistroostig voor ons zien, starend naar de maan. Gigi’s Recovery bevat – net als debuutalbum When I Have Fears uit 2019 – zware kost met vrij monotone, zwartgallige zang en dito teksten. Het album vereist meerdere luisterbeurten om te rijpen. Die inspanning loont: de nummers starten doorgaans stroef, maar hebben vrijwel zonder uitzondering een welkome doorstart, die de eerste keer als een verlossing voelt en waar je je vervolgens op kunt verheugen. Deze plotwendingen kunnen ‘m zitten in een abrupte versnelling (Return My Head), de toevoeging van een enkel, verlichtend geluid (Crying), een extreme verlaging van toonhoogte (The Stars Will Leave Their Stage) of gewoon een lekkere gitaarexplosie. Ronduit prachtig is de repetitieve opbouw van Ethel, waarbij de ontknoping ruim drie minuten op zich laat wachten. Exist sluit Gigi’s Recovery helaas af met hetzelfde overbodige melodrama als waarmee Existence het opende.

Neem nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR en ontvang ‘Gigi’s Recovery’ van The Murder Capital gratis op vinyl! Als je een jaarabonnement (€66,95) neemt kun je twee platen uitkiezen. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Robbie Williams gaat volle kracht achteruit in Ziggo Dome
concert

Robbie Williams gaat volle kracht achteruit in Ziggo Dome

Met een uitgebreide tournee viert de grootste Europese popster van de Nineties en de vroege jaren Nul zijn 25-jarig jubileum: ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met John Cale, The Murder Capital, New Order, Prins S. En De Geit, DeWolff, Bob Dylan, Amber ...

Recensie: The Murder Capital - Gigi's Recovery (album) | OOR