album
rock

The Black Crowes

The Southern Harmony And Musical Companion - Super Deluxe

AMERICAN/UNIVERSAL

Toen dit tweede Black Crowes-album in mei 1992 verscheen, vierden grunge en alternative rock hoogtij. Maar retrorockers als Lenny Kravitz en The Black Crowes waren minstens zo populair, zij stonden als headliners op Pinkpop 1993. The Southern Harmony And Musical Companion kwam op 1 binnen in de Amerikaanse Billboard, waarin het Stones-achtige debuut Shake Your Money Maker het ook al niet misselijk deed. Het bleek een schot in de roos.

Op dit tweede album duiken The Black Crowes dieper de rootsrock in en vinden ze hun definitieve vorm. Er wordt meer soul en southern rock toegevoegd aan de nog altijd stevige rock & roll van het zestal – nieuwe toetsenist Eddie Harsch krijgt gelijk een hoofdrol met zijn Hammond-partijen. Chris Robinson excelleert als zanger in soulballads als Thorn In My Pride en Bad Luck Blue Eyes Goodbye, schreeuwt zijn stembanden aan flarden in het rauwe Sometimes Salvation en voelt zich als een vis in het water in de magistraal groovende single Remedy. De prominente achtergrondzang van Barbara Mitchell en Taj Artis geeft het geheel nog een extra shot soul. De extra’s bestaan uit b-kantjes, outtakes, een studiosessie en een optreden in Houston uit februari 1993. De stampende Ann Peebles-cover 99 Pounds, het bluesy Boomer’s Story van Ry Cooder en een boogierockversie van Bob Dylans Rainy Day Women zijn de moeite waard. Net als de show in Houston, waarbij veel songs flink worden opgerekt maar het oeverloze gejam nog binnen de perken blijft. Al met al een mooie reissue, die The Black Crowes op hun hoogtepunt laat horen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: The Black Crowes - The Southern Harmony And Musical Companion - Super Deluxe