album
pop

The Specials

Encore

UNIVERSAL

Hoelang kun je op een oeuvre van twee platen blijven rondtoeren? Best lang, zo bewezen The Specials. Maar zelfs voor de skalegende uit Coventry zijn de grenzen tien jaar na hun comeback wel bereikt en wordt aanvulling op het onvolprezen debuut uit 1979 en opvolger More Specials (1980) als broodnodig bestempeld om te overleven. Encore heet de ‘studiotoegift’ waarmee oerleden Terry Hall (zang), Lynval Golding (gitaar) en Horace Panter (bas) de draad oppakken waar ie een kleine veertig jaar geleden abrupt was achtergelaten.

Een plaat die in tegenstelling tot het debuutalbum dus geen (remakes van) authentieke skaliedjes met punkinvloeden bevat, maar de veelzijdigheid van More Specials vrij baan geeft. Het wat gemakzuchtige, met zwierige discostrijkers opgetuigde Black Skin Blue-Eyed Boys zet als opener wat dat betreft meteen de toon. Ook de broeierige spoken word-funk van B.L.M., waarin immigrant Golding zijn eerste kennismaking met een door racisme verdeeld Groot-Brittannië beschrijft, klinkt uiterst dansbaar. Maar dan wel volgens de formule waar Talking Heads in de jaren zeventig bekend mee werd. Heerlijk hypnotiserend materiaal dat navolging krijgt in de bezwerende reggaedub van (het door schrijfster Sofia Khan opgedreunde) 10 Commandments. De deplorabele staat van de wereld anno 2019, en met name die van de aan internet verslaafd geraakte mensheid, wordt vervolgens in een flinterdun cabaretjasje verpakt (Breaking Point), terwijl aan de andere kant van het spectrum Hall via het vervreemdende, Riders On The Storm-achtige tripje The Life And Times (Of A Man Called Depression) openhartig over z’n geestesziekte verhaalt. Zo gaat het, in alle opzichten, maar op en neer. De specifieke skasound? Die komt eigenlijk alleen in het blijmoedige Blam Blam Fever even bovendrijven. Ondanks dat gemis – en het ontbreken van geluidsbepalende types als toetsenist/songschrijver Jerry Dammers, gitarist Roddy Radiation en toaster Neville Staple – is Encore uiteindelijk toch een toegift geworden die je straks ook in Paradiso wel wil horen. Petje af voor de overgebleven fun boy three.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: The Specials - Encore (album) | OOR