album
Soul/r&b

BETTY DAVIS

The Columbia Years 1968-1969

LIGHT IN THE ATTIC/SONY MUSIC

In 1968 trouwde Miles Davis met Betty Mabry, een zangeres, model en all-round cool chick die dikke vrienden was met veel van de grote rocksterren uit die tijd. Het huwelijk duurde uiteindelijk slechts een jaar, maar was van immense invloed op de muziek van Miles. Via zijn vrouw leerde . . .

Pas jaren na hun huwelijk zou de zangeres zich ontwikkelen tot funkpionier- en fenomeen, maar Miles probeerde al eerder een ster van haar te maken. In de lente van 1969 dook hij als producer met Betty de studio in. Dat er opnames van deze sessies bestonden, vermoedde men al langer, maar na krap vijftig jaar had niemand verwacht ze ooit te horen. Ze lagen waarschijnlijk om juridische redenen in een kluis of waren het uitbrengen simpelweg niet waard, dachten we. Grote verrassing dus dat reissuelabel Light In The Attic vanuit het niets The Columbia Years 1968-1969 uitbracht, waarop de opnames van deze legendarische sessies voor het eerst het daglicht zien. En nog verrassender: hoewel het slechts een aantal demotracks betreft, stelt dit materiaal niet teleur. Miles wapende Betty met een band waar iedere jazzliefhebber diep voor buigt. Zo horen we hier o.a. Wayne Shorter, Herbie Hancock, John McLaughlin en Larry Young aan het werk. Stuk voor stuk fenomenale muzikanten, die gewoon niet kunnen spelen zonder dat de vonken er als een malle vanaf spatten. Betty zelf klinkt hier, en dan vooral op openingsnummer Hangin’ Out, ook al indrukwekkend. Ze is cool en krachtig, doodserieus en verleidelijk speels tegelijkertijd. Een jongere versie van de powervrouw die ze uiteindelijk zonder Miles zou worden. Prachtig hoe deze plaat ook een glimp geeft van de interactie tussen deze twee helden. Zo horen we hoe manlief zijn vrouw voorafgaand aan Politician Man instructies geeft. ‘Sing it just like that, with the gum in your mouth and all’, sist die slangenstem. Kippenvel! En zoals we van Light In The Attic gewend zijn, is deze release ook weer prachtig verpakt en voorzien van de nodige achtergrondinfo, exclusieve interviews en beeldmateriaal. Reissue van het jaar.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Wim de Bie: 'Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!'
het poparchief

Wim de Bie: ‘Pak al je zorgen in je plunjezak en fluit!’

De Bie Zingt, heette het in 1984 verschenen solo-debuut van Wim de Bie. Dat kon hij dus ook al, zingen ...

Recensie: BETTY DAVIS - The Columbia Years 1968-1969 (album) | OOR