album
Pop

Future Islands

The Far Field

4AD/BEGGARS

U heeft het allemaal gezien: toen Future Islands in maart 2014 bij David Letterman Seasons (Waiting On You) mocht komen spelen, had indiepop er gelijk een buzzband bij. Eigenlijk maakt Future Islands wat statige synthpop, maar met Samuel T. Herring heeft de band een blikvanger in huis die zijn weerga niet kent. Hij verkoopt over-de-top melodrama, maar brengt het met een indrukwekkende intensiteit. Ergens geloof je wel dat ie echt al jaren op haar wacht, tegelijk is een Samuel Herring-show puur entertainment.

The Far Field is al het vijfde album van het trio uit Baltimore, de band nam het in Los Angeles op met sterproducer John Congleton. De plaat sluit naadloos aan bij voorganger Singlesvanaf opener Aladdin kun je weer moeiteloos The Herring in de huiskamer dansen. Praktisch elk liedje lijkt te handelen over onbereikbare liefde, in Beauty Of The Road is het de schuld van lange tournees. Vooral de eerste helft van The Far Field bevat met Time On Her Side, Ran en Cave weer smakelijke zwelgpopsongs met stuwende baspartijen, kitschy synths en een Herring in topvorm. Daarna wordt het allemaal wat minder overtuigend en meer van hetzelfde. Het laat op de plaat verstopte Shadows, een duet met Debbie Harry, is geen hoogtepunt. Er zit weinig variatie in het geluid en songmateriaal van Future Islands, elk liedje heeft ongeveer hetzelfde droge vierkwartsritme. Soms vraag je je af of een gitaar wellicht zou werken in deze band. Dat gezegd hebbende: je weet dat deze plaat live harder gaat binnenkomen en een stuk of vijf nieuwe krakers tellen we al. The Far Field gaat de opmars van Future Islands niet stoppen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
nieuws
The Killers

The Killers naar de Ziggo Dome

The Killers komen naar Nederland. Op woensdag 28 februari 2018 staan Brandon Flowers en co in de Ziggo Dome in ...