album
POP

MORRISSEY

The HMV/Parlophone Singles '88-'95

EMI

De echte fan heeft ze al driedubbel: in de schoenendoos met originele vinylsingles, op de boxsets The CD Singles ’88-’ 91 en The CD Singles ’91-’95, met respectievelijk tien en negen van die onhandige zilveren schijfjes met maar drie liedjes erop, en op het ongeveer gelijktijdig uitgebrachte The Best . . .

The HMV/Parlophone Singles ’88-’95 dient slechts het gebruiksgemak en zet de negentien CD Singles op drie cd’s. Nu was (en is) Morrissey een romanticus en een van de laatste popsterren in het cd-tijdperk die het medium single nog een warm hart toe droeg, getuige de altijd prachtige hoesfotografie en ruimhartige greep in zijn songboek voor de b-kant, vaak twee liedjes die niet onderdeden voor ‘de hit’ en menig Morrissey-album zouden hebben verrijkt, als de beste man niet zo gesteld zou zijn geweest op hun exclusiviteit. Liedjes als Hairdresser On Fire, Sister I’m A Poet, Disappointed, Girl Least Likely To, Jam-cover That’s Entertainment en You’ve Had Her behoren tot mijn persoonlijke Moz-favorieten. Als je ze nog niet hebt, is dit je kans: 62 liedjes die chronologisch de transformatie vastleggen van indieheld via miskend genie en verstoten vorst (We Hate It When Our Friends Become Successful, Journalists Who Lie) naar de volwassen crooner zoals we hem nu kennen en voor het eerst hoorden in de ballad I’ve Changed My Plea To Guilty – opdat deze sympathiserende journalist zelf de woorden pathos en drama niet meer in de mond hoeft te nemen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: MORRISSEY - The HMV/Parlophone Singles '88-'95 (album) | OOR