album
Indie

Crying Boys Cafe

The Keys Not The People

EXCELSIOR/V2

Boven komen drijven uit de Popronde van vorig jaar, de Rotterdammers van Crying Boys Cafe. De zang van voorman Jasper Hupkens, het ene moment omfloerst en het volgende lekker croonend, heeft wel wat van die van Elbows’ Guy Garvey. Het is het centrale punt in de nummers, die veelal een spaarzame instrumentatie hebben. Dat is ook het knappe; met weinig middelen wordt veel effect gesorteerd.

Debuutalbum The Keys Not The People staat vol liedjes die in hun eenvoud hartverwarmend zijn. Juist doordat ze klein gehouden zijn, ademt de plaat een intieme sfeer. De nummers, indiepop met vlagen blues, soul en gospel, doen qua eigenheid denken aan muziek van labelgenoten Alamo Race Track en Daryll-Ann, maar laten zich tegelijkertijd lastig vergelijken. Er gebeurt zoveel interessants dat pas in tweede instantie opvalt dat er geen gitaar aan te pas is gekomen. Keyboards, bas en een grote rol voor het geraffineerde drumwerk van Ruben van Asselt, die daarmee de nummers niet alleen een fundament verleent maar ze ook inkleurt. Goed gedoseerde strijkers, subtiele achtergrondkoortjes en een melodica geven verder reliëf. Hoogtepunten zijn de nonchalante bossanova Standing Around (1), het kale, ontroerende Licke, het mysterieuze Zara en de dampende afsluiter No Need. Crying Boys Cafe is een fonkelende nieuwe ster aan het Excelsior-firmament.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...